Novým trenérem fotbalové reprezentace se stal František Straka

František Straka, foto: ČTK

Fotbalovou reprezentaci povede v přípravném utkání proti Maltě František Straka. Fotbalový srdcař, sopka emocí a muž, který dokáže mužstvo motivovat, tak o něm píše český tisk. Má však i řadu odpůrců. Jeho zvolení je překvapivé. O novém trenérovi totiž rozhodl výkonný výbor fotbalového svazu v rozporu s doporučením expertní skupiny, kterou z velké většiny sám sestavil. Ta navrhovala Dušana Uhrina staršího, který byl nemile zaskočený. Zdál se být jasným favoritem. Překvapený byl i František Straka. Svoje jmenování považuje za splnění snu.

František Straka,  foto: ČTK
"Myslím si, že každý trenér, když vstoupí na trenérskou dráhu, tak má svoje vize a sny. I já jsem měl sen, že bych jednou mohl vést národní tým. Že to bude teď, o tom se mi mohlo asi jenom zdát. O to to bylo pro mě větší překvapení, že jsem tu šanci dostal. Můžu říct, že si jí vážím. Je to zároveň neskutečně zavazující k našemu fotbalovému národu."

Pro Straku hlasovalo sedm členů výkonného výboru, pro Uhrina pět. Co na způsob hlasování říká komentátor Petr Hartman?

"Ve výkonném výboru sedí sice zkušení funkcionáři, ale troufnu si tvrdit, že většina z nich tomu trenérskému řemeslu úplně nerozumí, a proto se očekávalo, že bude respektováno stanovisko expertní skupiny. To, že výkonný výbor toto stanovisko popřel, svědčí o tom, že ve fotbalovém svazu nepanují zrovna nejlepší vztahy. Nedivil bych se, kdyby se zopakovala blamáž, která už jednou byla a to když se hledal nástupce Karla Brücknera. Experti i někteří novináři tvrdili, že to není dobrá volba a realita to potom potvrdila."

Chystají se volby do výkonného výboru. Dá se pak očekávat změna trenéra?

František Straka,  foto: ČTK
"To, co se děje, naznačuje, že ta valná hromada by nemusela mít úplně hladký průběh. Do dnešního dne není zřejmé, zda do toho Ivan Hašek půjde a zda se skutečně nechá zvolit předsedou. Tak se klidně může stát, že v létě nový výkonný výbor zvolen nebude. Vzhledem k tomu, že František Straka dostal podle všeho smlouvu na dobu neurčitou, byť s měsíční výpovědní lhůtou, tak se může stát, že kvalifikační cyklus dokončí. Myslím si, že lidé, kteří mají zájem na tom, aby František Straka působil u reprezentace, toto ošetřili tak, aby šance, že bude dál pokračovat, byla relativně velká."

Volbu nového trenéra doprovázela podle tisku taková nevraživost, že se výkonný výbor rozešel předčasně, aniž přesně vymezil Strakovu smlouvu. Toho teď čeká přátelský zápas s Maltou. Není pochyb, že by František Straka rád pokračoval dál a zkusil s týmem postoupit na mistrovství světa 2010. Do nároďáku by chtěl dostat novou a dravou krev. Jaké má podle Petra Hartmana nový trenér šance?

"Je to sporné. František Straka má spoustu příznivců především mezi fanoušky, ale stejně tak i odpůrců mezi odborníky. On vystupuje jako showman, dokáže hráče zbláznit, ale z hlediska dlouhodobého působení to není moc přínosné."

Jaký se František Straka staví k fotbalistům, kteří byli vyloučeni z reprezentace kvůli večírku? Mohl by je povolat zpět?

"On už naznačil, že by s nimi chtěl mluvit a probrat to. Já si myslím, že pro ten jeden zápas s Maltou to není ani tak důležité, protože to není nijak významný zápas. Jde také o to, že hráči, když jsou v reprezentaci, tak zvyšují svoji cenu a na tom mají zájem jejich manažeři, protože pak jim mohou vyjednávat lepší kontrakty nebo přestupy do lepších klubů. Troufnu si tvrdit, že i tato věc hraje a hrála významnou roli v tom, když se volí nový reprezentační trenér."