Nynější vládní krize některým připomněla poúnorový vývoj

Kvůli odchodu lidovců z vlády a klíčové roli komunistů v nynější vládní krizi přirovnali ve čtvrtek někteří politici situaci k únoru 1948 a událostem, které následovaly po nástupu komunistů k moci. Historickou paralelu jako první použil předseda KDU-ČSL Miroslav Kalousek, když odmítl názory, že jeho strana odchodem z vlády a hlasováním pro nedůvěru Grossova kabinetu dostala do hry komunisty. "Komunisty pouští do hry ten, kdo s nimi chce spolupracovat, to nejsou a nebudou křesťanští demokraté. Já nejsem Josef Plojhar, je na Stanislavu Grossovi, zda chce či nechce být Zdeňkem Fierlingerem. A ani na vteřinu nepochybuji, že Václav Klaus není Edvardem Benešem roku 48," připomněl Kalousek po setkání s Klausem poválečné předsedy lidové strany a sociálních demokratů a tehdejšího prezidenta.

Plojhar je nejen pro lidovce symbolem kolaborace této strany s komunisty, Fierlinger se podílel na poúnorovém sloučení sociální demokracie s KSČ. Beneš v únoru 1948 podlehl tlaku komunistů a přijal demisi ministrů demokratických stran, sociální demokraté v Gottwaldově vládě zůstali.

"Doufám, že se historie nebude opakovat," reagoval šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý. Nedokáže odhadnout, jak se teď Klaus zachová. Podle ústavy prezident odvolává a jmenuje ministry na návrh premiéra, ale teoreticky může tyto kroky oddalovat. Gross se podle Tlustého snaží zachránit sám sebe a svou vládu za každou cenu, i za cenu spojenectví s komunisty. "Považuji to za projev zoufalství," řekl. V dosavadní historii země se podle něj nestalo, že by ministři jednoho koaličního partnera odešli, a premiér se pak tvářil, že se nic nestalo.

Sociální demokraté ale odmítají názory, že otevřeně spolupracují s komunisty, aby jejich vláda přežila páteční hlasování o nedůvěře. "To ODS jedná s komunistickou stranou, protože shání podporu pro svůj návrh na vyslovení nedůvěry vládě," míní první místopředseda strany a ministr financí Bohuslav Sobotka. "Uvidíme, zda bude KSČM znovu hlasovat s ODS, nebo ne," dodal. "My nejednáme o tom, aby KSČM podpořila nás, jednáme o tom, aby nepodpořila ODS," řekl novinářům šéf poslanců ČSSD Michal Kraus. Dodal, že když Kalousek vidí paralelu v roce 1948 a obává se spolupráce ČSSD a KSČM, může za to sám. "Pan předseda Kalousek do této situace pana prezidenta dostal sám svým postupem ve vládní krizi," uvedl Kraus.