O české filmy na karlovarském festivalu není nouze

John Malkovich a Jiří Bartoška, foto: Štěpánka Budková

Mezinárodní filmový festival v Karlových Varech ve čtvrtek vstoupil do sedmého dne svého 44. ročníku a blíží se k sobotnímu finále. Letošní zvláštností festivalu je, že se v hlavní soutěži neobjevil český film. Našeho redaktora na festivalu Viléma Faltýnka jsem se proto zeptal, jak tuto absenci prožívá festivalové publikum.

Delegace k filmu Pokoj v duši,  foto: Štěpánka Budková
"Každý to asi prožívá po svém. Já si myslím, že samozřejmě o české filmy v Karlových Varech nouze není. Promítají se tady, setkal jsem se i se zahraničními návštěvníky, kteří například z festivalu v Batumi v Gruzii přijeli si do Karlových Varů vybírat zajímavé filmy, speciálně i české produkce, takže oni je mají možnost tady vidět, stejně jako diváci, ale jak řekl Jiří Bartoška, prostě kvalita těch filmů, které jsou volné pro uvedení v Karlových Varech, nebyla taková, aby z nich do hlavní soutěže vybrali.

Takže v hlavní soutěži je pouze slovenský film Pokoj v duši režiséra Vladimíra Balka, který vznikl podle českého scénáře, jeho autorem je Jiří Křižan. Potom v soutěžní sekci Na východ od Západu se objevil český film Zdeňka Tyce El Paso o problémech romské rodiny. V sekci Dny kritiků Variety se potom objevuje už mnoha cenami ověnčený český film Marie Procházkové Kdopak by se vlka bál. Je zajímavé, že třeba český film není letos ani v soutěži dokumentárních filmů.“

Přitom víme, že v předešlých ročnících patřily české filmy mezi úspěšné právě mezi dokumenty...

"Já si myslím, že je to i otázka určité souhry náhod, toho, že opravdu v době, kdy se připravoval program, tak žádný film, který by splnil požadavky, protože ono ne každý film může být v těch Karlových Varech uveden – a není to je otázka kvality, ale otázka toho, kdy, kde měl premiéru a kterých soutěží se již zúčastnil. Ale zajímavostí je, že třeba byla uvedena Dobře placená procházka, film režiséra Miloše Formana, ten byl uveden v české i světové premiéře v úvodu festivalu, ale to bylo mimo soutěže a mimo všechny běžné programové řady. Dobře placená procházka sice je film, půjde do kin, ale je zároveň velmi netypická, je to v podstatě filmový záznam divadelní inscenace."

John Malkovich a Jiří Bartoška,  foto: Štěpánka Budková
Média se předhánějí, aby informovala o tom, jaká hvězda zrovna přijela. Je to určité kritérium prestiže festivalu?

Isabelle Huppertová,  foto: Štěpánka Budková
"Letos přijel John Malkovich, ten už je v Karlových Varech, na setkání s ním si ještě musíme počkat, přijede Antonio Banderas a cenu karlovarského festivalu, Křišťálový globus, převzala v úvodu Isabelle Huppertová, což je herečka, jejíž jméno možná českým filmovým divákům zas tolik neřekne, ale už když připomeneme název jednoho z jejích filmů, totiž Pianistka, tak myslím, že bude hned každému jasno. Je to skutečně herečka velkého formátu a to ocenění je tady namístě.“