O Českého lva bojuje 17 filmů

Foto: Archiv ČFTA

Ve středu byly zveřejněny nominace na Českého lva. Nejvíc jich má film Andrey Sedláčkové FAIR PLAY, což nepřekvapilo. Přesto letošní 22. ročník filmových cen přinese několik novinek.

Fair play,  foto: Falcon
Loni v Česku bylo vyrobeno nebo koprodukováno 32 hraných filmů a 23 dokumentů. Sedmnáct z nich získalo alespoň jednu nominaci. V čele pomyslného žebříčku je film Fair Play, lehce mrazivý příběh o dopingu v socialistickém Československu. Snímek režisérky Andrey Sedláčkové posbíral 15 nominací a byl neúspěšně nominován také na Oskara. Na druhém místě je film Miroslava Krobota Díra u Hanušovic (13 nominací). Přestože Krobot a herci z jeho Dejvického divadla sklízí stále více úspěchů i na plátně, kritika nebyla vůči této vesnické tragikomedii příliš přívětivá. Na pomyslném třetím místě je s 10 nominacemi drama Petra Václava Cesta ven a muzikálová pohádka Tři bratři, pod níž je podepsán Jan Svěrák. V kategorii nejlepší film tuto čtveřici doplní režisérský debut Jiřího Mádla Pojedeme k moři. V dalších kategoriích mohou zabodovat také Pohádkář Vladimíra Michálka, Jak jsme hráli čáru Juraje Nvoty nebo Andělé všedního dne režisérky Alice Nellis. Ty mají po čtyřech nominacích.

O cenu za nejlepší dokument budou usilovat filmy Magický hlas rebelky Olgy Sommerové, Život podle Václava Havla Andrey Sedláčkové, Století Miroslava Zikmunda Petra Horkého, Olga Miroslava Janka a snímek K oblakům vzhlížíme Martina Duška. Zároveň s nominacemi byl vyhlášen vítěz kategorie Nejlepší filmový plakát. Cenu si odnesli Tomáš Machek a Marius Corradini za plakát k Fair Play. Společně s Českými lvy bude předána cena Magnesia za nejlepší studentský film.

Slavnostní večer s předáváním sošek se uskuteční 22. února v pražském Rudolfínu. Zde se předávali Čeští lvi už loni. Tehdy se Česká filmová a televizní akademie rozešla s Petrem Vachlerem, organizátorem prvních 20 ročníků filmových cen, a Lucernu vyměnila za majestátné Rudolfínum. Změnila se i podoba lvích sošek. Decentní atmosféra loňského slavnostního večera, který moderoval Marek Eben, neurazila, ale ani neohromila. Také proto proběhne nejsledovanější večer českého filmu s několika inovacemi.

Foto: Archiv ČFTA
Marka Ebena vystřídá u mikrofonu Lucie Výborná, známá z Českého rozhlasu jako moderátorka a novinářka. Nová bude i scéna, kterou navrhl Jaroslav Svoboda. Režisérem večera bude Michael Čech a ČFTA slibuje také „netradiční hudební vystoupení v podání zahraničních umělců.“ Předávací večer Českých lvů je ostře sledovanou událostí tisíců filmových fanoušků, novinářů i odborné veřejnosti. Poslední únorovou neděli uvidíme, nakolik záměr organizátorům vyšel.