Čeští lvové - Hřebejkovu, Fílovu a Najbrtovu filmu

Jan Hřebejk, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Jaký český film byl filmem uplynulého roku? Podle odborné poroty České filmové a televizní akademie to byl snímek Jana Hřebejka Horem pádem. Diváckým filmem roku se naopak stali Snowboarďáci Karla Janáka.

Jan Hřebejk,  foto: ČTK
V prvním kole udělila odborná porota složená z více než sta filmových tvůrců filmu Jana Hřebejka 12 nominací. Získal nakonec 4. Porota ocenila herecký výkon Emílie Vašáryové, Petr Jarchovský za scénář a Hřebejk za režii. Horem pádem se stal také filmem roku.

"Já chci poděkovat všem spolupracovníkům, hlavně těm, na které se dneska nedostalo, a pak ještě těm, kteří se ani nedočkali téhle chvíle, a na tom filmu spolupracovali, Jiřině Třebické a Pavlu Štechovi, a jsem skoro tak šťastnej, jako kdyby odstoupil premiér..." řekl při přebírání sošky ve Velkém sále pražské Lucerny Hřebejk v narážce na současnou krizi koaliční vlády. Po telefonu pro Radio Praha doplanil, zda nelituje ocenění v některých kategoriích, které filmu unikly.

"Vždycky si tvůrce přeje, aby i jeho kolegové, kteří na tom filmu dělali, byli oceněni. Já jsem to přál zejména Janu malířovi, nebo myslím si, že si Českého lva zasloužil Jiří Macháček, nebo Aleš Březina za hudbu. Ale nechci tím v žádném případě říct, že by si to ti, kteří kategorie vyhráli, nezasloužili. Byli vynikající a - je to hra."

Čtyři ceny si odnesli tvůrci snímku Král zlodějů režiséra Ivana Fíly. Film byl oceněn za kameru, hudbu, zvuk a výkon ukrajinského chlapce Jaši Kulťasova v hlavní roli.

Kdo si vzpomenete na postavu nesmělého mladíka ze scény u psychologa filmu Knoflíkáři, vězte, představitel této postavy Marek Najbrt získal za svůj celovečerní režijní debut Mistři lvy tři: kromě střihu byli oceněni Klára Melíšková a Jan Budař za vedlejší role.

Stella Zázvorková,  foto: ČTK
"Mám trošku v křeči obličej... Chtěl jsem poděkovat všem šikovným lidem, kteří vytvořili ten film Mistři a Jiřímu Ornestovi za skvělou domácí přípravu a výbornou práci s ním. A vůbec děkuji velmi, opravdu, děkuji..."

Jan Budař. Další novinka roku 2004, film Vaterland - lovecký deník, v němž mj. opět prokazoval svoje filmové kvality herec Petr Forman, získal cenu za nejlepší výtvarný počin. Divácky nejúspěšnějším filmem byl vyhlášen generační snímek Snowboarďáci režiséra Karla Janáka. O diváckost svými filmy tradičně usiluje právě i Jan Hřebejk. Nemrzí ho, že mu tato cena utekla?

"Snowboarďáci jsou jednoznačně film pro publikum, je to film pro tu věkovou kategorii publika, která chodí do kina nejčastěji, ten film se mimořádně povedl. zatímco my s Horem pádem jsme od toho žánru nostalgické komedie přece jenom trochu odbočili, a ten film má obrovský výsledky v kinech. Takže já jsem spokojený."

Českého lva za dlouholetý umělecký přínos českému filmu získala herečka Stella Zázvorková.

Když režisér Jan Hřebejk v sobotu večer děkoval z pódia pražské Lucerny za České lvy, vyjádřil politování nad tím, že letos se opět o tato prestižní ocenění nemohly ucházet snímky dokumentární. Připomněl tak problém, o jehož vyřešení se čeští dokumentaristé už dlouho a zatím neúspěšně snaží.