O co nám jde? O život! Protirasistická kampaň Ligy etnických menšin

Рекламный щит

Do konce března běží v České republice mediální kampaň proti rasismu, kterou organizuje Ligy etnických menšin. Po celé republice se objevily billboardy a 21.března mohli návštěvníci pražských a brněnských úřadů, škol i veřejných prostranství podpořit boj proti rasismu zakoupením stužky soužití. Více Jaromír Marek.

V průbehu čtvrtka rozdali dobrovolníci z řad studentů 4000 bílo, žluto, černých stužek soužití. Výtěžek z prodeje půjde na účet Fondu pomoci obětem rasového násilí. Proč byl za vyvrcholení akce vybrán právě 21. březen? To je otázka pro předsedu Ligy etnických menšin Obonete Ubam.

"Je to mezinárodní den boje proti rasismu, takto jej vyhlásila OSN v roce 1966. My jsme cítili povinnost se toho zúčastit. Vyzvat všechny lidi dobré vůle, ty kteří se cítí být tolerantní, aby tento den stužky nosili."

Liga entnických menšin pořádá protirasistickou kampaň už potřetí. Zatímco loni se zaměřila na každodenní předsudky většinové společnosti, letos chce vyvolat veřejnou diskusi zobrazováním následků rasově motivovaného násilí. Na fotografii z billboardu, kterých liga rozmístila po republice 250, je vyobrazen muž tmavé pleti, upoutaný s četnými zraněními na nemocniční lůžko. Kampaň poukazuje na to, že od roku osmdesátdevět bylo v Česku spácháno 2150 rasově motivovaných trestných činů.

"Oproti některým zemím je stav v Česku lepší, oproti jiným zase horší. Pokud se Česká republika považuje za součást civilizovaného světa máme v této oblasti pořád co dohánět."

Říká předseda Ligy etnických menšin Obonete Ubam. Součástí kampaně je i dokument, který bude promítán především na základních a středních školách. Více koordinátor projektu Filip Mareš.

"Chtěli bychom zmapovat rasismus v české společnosti, dát prostor osobnostem různých etnik. Zaměříme se na jejich životní příběhy, osody, jejich názory. Přiblížit jejich pohled na problém rasismu a docílit toho, aby se rasismus začal vnímat jako celospolečenský problém."

Vyvolat v české společnosti diskusi o rasismu a xenofobii se snažilo už několik kampaní. Vůbec poprvé ji organizoval nevládní Český helsinský výbor, následoval například vládní Projekt Tolerance. Na nadsázku vsadila loňská kampaň proti neonacismu a fašismu "Buďte hodní na svého místního nácka", ukazující v různých komických situacích hajlující mladíky.