O návrhu ústavy Evropské unie se bude dál jednat

Během pátečního jednání summitu EU o návrhu evropské ústavy podaném Konventem byly podle předpokladů respektovány názory ČR o tom, že jde pouze o dobrý základ pro další jednání mezivládní konference. Prohlásil to v místě summitu EU v řeckém letovisku Pórto Karrás český premiér Vladimír Špidla. "Stanovisko ČR nebylo osamocené. Byla řada zemí, které pronášely obdobná stanoviska. Je zřejmé, že mezivládní konference bude opravdu jednat a nebude pouhým formálním shromážděním," podotkl premiér.

Ministr zahraničí Cyril Svoboda podtrhl, že pro ČR zůstává nejdůležitější uchování principu rotace v zastoupení v institucích unie, aby se také dostalo na reprezentaci ČR. Dodal, že to mezi členy EU a přistupujícími státy není názor ojedinělý. Jednání "dalo jasný signál, že musí být zachována rovnost všech". Česko by chtělo také změnit návrh, aby se při rozhodování v Radě EU přešlo od roku 2009 na tzv. dvojí většinu, tedy přijímání rozhodnutí nadpoloviční většinou zemí představujících 60 procent obyvatel. Znamenalo by to, že Německo a dvě další velké země, které mají dohromady 40 procent, by mohly zablokovat jakékoli rozhodnutí. Ze stejných či podobných důvodů není s návrhem spokojena řada menších členských a vstupujících zemí - za jakési "pevné jádro" těchto "podobně smýšlejících" lze považovat Česko, Maďarsko, Rakousko, Finsko; vlažněji se projevují Slovinsko či baltské země.

Evropská unie zavede do pasů členských zemí digitalizované biometrické údaje o nositeli, které budou při kontrolách na hranicích či na letištích elektronicky snímatelné. Zatím není jasné, zda na nich budou zaneseny otisky prstů či mapa oční duhovky, sdělil během nynějšího summitu EU v řeckém letovisku Pórto Karrás mluvčí Evropské komise Pietro Petrucci.