O prázdninách posílí policie bezpečnostní opatření na silnicích

Dopravní policisté připravili na prázdninové měsíce již tradičně zvýšená bezpečnostní opatření. Řidiči mohou čekat více policistů na silnicích a také více speciálních dopravněbezpečnostních akcí, hlavně v pátek a neděli. Policisté označují konec školního roku a začátek prázdnin za jedno z nejrizikovějších období na silnicích. Letos se jejich obavy opět naplnily, v pátek zahynulo na silnicích osm lidí, v sobotu si nehody vyžádaly sedm obětí. Kromě mnoha vážných dopravních nehod komplikoval situaci na silnicích a dálnicích odjezd lidí na prodloužený víkend a na začínající prázdniny, kvůli tomu se v sobotu na mnoha místech tvořily dlouhé kolony.

Policisté apelují na řidiče, aby svá vozidla před odjezdem na dovolenou zkontrolovali. Majitelé vozidel by se měli přesvědčit, zda jim fungují brzdy, pneumatiky či světla. Měli by nastudovat trasu a prověřit místa, kde musí mít dálniční známku. K bezpečnější jízdě pomůže podle šéfa dopravních policistů Leoše Tržila také pravidelně dodržovat přestávky při dlouhé jízdě. Loni o prázdninách zahynulo na silnicích 150 lidí, bylo to o 54 méně než předloni. Nejčastější příčinou nehod byl nesprávný způsob jízdy, nepřiměřená rychlost, jízda bez bezpečnostních pásů, nedání přednosti v jízdě a nesprávné předjíždění.

Letos byl první prázdninový víkend na silnicích tragický. Od pátku zahynulo při dopravních nehodách 17 lidí, osm zemřelo v pátek, sedm v sobotu, dva lidé zahynuli v neděli. Policisté označují konec školního roku a začátek prázdnin za jedno z nejrizikovějších období na silnicích. Devět mrtvých za sobotu a neděli zaznamenali policisté také o uplynulém víkendu, v počtu smrtelných dopravních nehod jsou to dva nejhorší víkendy v letošním roce. Také pátek s osmi mrtvými má smutný primát, je to nejvíce obětí v jednom dni od začátku roku.

Autor: Peter Gabaľ