Podle policie si řidiči na nový zákon zvyknou

Fotbalový šampionát skončil a tak - navzdory politické situaci i navzdory počasí - ovládlo společenské hovory jediné téma: nový silniční zákon a jeho důsledky.

Zákon, kterým se řídí provoz na českých silnicích od 1. července, jistě není bez chyby: kupříkladu obsahuje absolutní zákaz zastavení na autobusových zastávkách. Což je sice diskutabilní, ale pochopitelné. Horší už je, že řidiči autobusů prý nemohou v zákoně najít výjimku ani pro ně, takže běžný provoz hromadné přepravy osob se děje z velké části protiprávně.

To ale ve skutečnosti není hlavní problém. Kritika se odvíjí zejména od toho, že zákon zavedl pokuty v řádu desítek tisíc korun, tedy i násobky průměrné hrubé mzdy v České republice, a zároveň jsou řidiči postiženi udělováním trestních bodů, jejichž určitý počet znamená ztrátu řidičského oprávnění. Pro řidiče z povolání přímo fatální. Přitom nemusí jít o tak neomluvitelnou věc, jako je třeba alkohol za volantem, stačí jen špatně parkovat.

To vadí i motoristickému novináři Robertu Vašíčkovi, který je iniciátorem občanského sdružení ChceteZměnu.cz a stejnojmenné internetové stránky:

"Motoristický portál ChceteZměnu.cz z vzniknul kvůli špatnému silničnímu zákonu. Ten přináší bodový systém, který má různá skrytá šikanózní ustanovení a zavádí dvojí postih za jeden dopravní přestupek. Problém je, že kromě boje s piráty silnic je to bohužel i šikana obyčejných motoristů za drobné a řekl bych, že ne tak závažné přestupky."

Policie hájí nový zákon jako účinný nástroj boje proti silničnímu pirátství, za prvních deset dní letošního července se na českých silnicích stalo proti loňsku o téměř 1700 nehod méně a bilance mrtvých byla za tu dobu třetinová, což se dá přeložit možná jako 25 zachráněných lidských životů. Robert Vašíček to ale považuje pouze za dočasný efekt:

"Momentálně ten okamžitý přínos byl pozitivní, že se zklidnila doprava, ale nedokážu si představit, že podle současných striktních pravidel pod tím tlakem, jak jsou řidiči stresováni, že budou jezdit v září v plném provozu."

Na otázku o údajném hrozícím stresu ale policie neslyší. Zákon zkrátka přináší výsledky, říká mluvčí Policejního prezidia Pavla Kopecká:

"Pokud by tento trend snížení jak dopravních nehod, tak i počty osob usmrcených při dopravních nehodách, by byl velmi příznivý, i tím, pokud by byl tento zákon takto přísný, tak ale má prozatím své výsledky a pokud by samozřejmě tento trend pokračoval, byli bychom velmi rádi."

Tuto stránku věci by řidiči měli vítat, v neposlední řadě jde přece o jejich zdraví a životy. Nižší počet nehod se pozitivně promítá ale i do hospodaření pojišťoven a pokud se tento trend udrží, dalo by se podle mluvčího Kooperativy Marka Vícha uvažovat dokonce i o snížení pojistných sazeb.

"Vzhledem k tomu, že frekvence škod a jejich výše je vlastně velmi důležitým faktorem pro určení sazeb pojištění, tak určitě by se o tom dalo diskutovat. A pakliže nějak výrazně poklesnou škody, tak potom samozřejmě se dají čekat dopady i do pojištění."

K tomu je potřeba, aby na řidiče nejenom tvrdě dopadal zákon, ale také aby měli pocit rovnováhy práv a povinností. A aby předpisy byly vůbec dodržovatelné. To si uvědomuje i policejní prezident Vladislav Husák. Podle něj cesty zapleveleny nejrůznějšími dopravními značkami, které někdy ani nemají smysl. Proto vyhlásil akci Čisté silnice.

Mluvčí Pavla Kopecká ji popisuje takto:

"Od minulého týdne probíhá akce Čisté silnice a bude probíhat do konce tohoto týdne, kdy bychom potom měli mát určité výsledky. V podstatě se jedná o tom, abychom zmapovali silnice, nebo pozemní komunikace, kde jsou dopravní značky, které jsou buď nesmyslné anebo si navzájem odporují."

Úřadům, které spravují pozemní komunikace, pak bude Policie dávat návrhy na změnu dopravního značení

Robert Vašíček ale trvá na své skepsi:

"Bral bych to jako pozitivní důsledek odporu řidičů vůči novému silničnímu zákonu, já si těch slov policejního prezidenta vážím a jsem rád, že přišla, nicméně si myslím, že to mělo přijít ještě před zavedením silničního zákona a bodového systému. Teď je pozdě, protože oni také nebudou čekat s body a s pokutami. Že to není fér vůči řidičům."

Za neférovou a přímo škodlivou považují další kritici také přísnost měření povolené rychlosti, kde se uplatňuje nulová tolerance. "Pak se budeme v obcích koukat na tachometr místo na cestu a brzy, hlavně o prázdninách, přejedeme nějaké dítě, které vyskočí z boku," napsal jeden z nich na portálu ChceteZměnu.cz. Podle Policejního prezidia je to ale s nulovou tolerancí trochu složitější:

"Zákon nám skutečně neumožňuje žádnou toleranci, přesně stanovuje rychlostní limity jak v obci, tak i mimo obec. Ale v podstatě policie se řídí kalibrací toho svého přístroje tak, aby nedošlo k mylnému nebo k chybnému měření."

- To znamená - je pravda, že jde o toleranci plus-mínus deset procent?

"Je to tolerance plus mínus tři kilometry. Je to samozřejmě podle toho přístroje. Každý rok je skutečně prověřujeme a dáváme do metrologického ústavu ke zkoumání."

Robert Vašíček se ale snahy o změnu zákona nevzdává:

"Míříme samozřejmě k tomu, abychom dali dohromady petici. Teď vymýšlíme, jak by měla vypadat ta petiční věta, ve které budou občané požadovat novelu silničního zákona. K tomu abychom tu petici prosadili, tak založíme občanské sdružení."

Ale podle Pavly Kopecké z Policejního prezidia vše nakonec dopadne jinak:

"Domnívám se, že si ti řidiči časem určitě zvyknou a nepřijde jim nijak zvláštní, že v té obci 50 kilometrů v hodině musí jet. Pokud překročí hranice a jezdí v obci 50 km/h v Německu a nepřipadá jim to nijak zvláštní, tak si myslím, že to takhle bude i u nás."