Řidiče čeká bodový systém i vyšší pokuty za dopravní přestupky

0:00
/
0:00

Od 1. července příštího roku by měla platit nová pravidla silničního provozu. Poslanci totiž přehlasovali Senát, který měl k novele zákona o provozu na pozemních komunikacích řadu výhrad. Nová právní norma zavádí bodový systém pro řidiče, zvyšuje pokuty za dopravní přestupky a znovu dává policii možnost na místě odebrat řidičský průkaz. Podrobnosti má Milena Štráfeldová

K největším změnám, které nová pravidla silničního provozu přinášejí, patří bodový systém. Za dopravní přestupky, jako je rychlá jízda nebo nedovolené předjíždění, se budou řidičům přičítat "trestné" body. Nasbírá-li jich řidič dvanáct, ztratí na rok řidičský průkaz a musí se vrátit do autoškoly. Právě to se nelíbí občanským demokratům. Komunisté zase kritizují ustanovení, že řidičům, kteří se celý rok nedopustí žádného dopravního přestupku, se umažou pouze čtyři body:

"Je přeci jen velká odlišnost, jakým způsobem lze získávat pozitivní body, to znamená umazávání těch trestných bodů,"

říká místopředseda sněmovny za KSČM Vojtěch Filip. Nová pravidla razantně zvyšují i pokuty na silnicích. Za nejtěžší přestupky může řidič zaplatit až 50.000 korun. Občanští demokraté tvrdí, že bodový systém a zvýšení pokut budou jen o to více nahrávat korupčnímu jednání řidičů i policie. To ale zpochybňuje ministr dopravy Milan Šimonovský:

"Určitě tam, kde hrozí vysoké pokuty, existuje snaha obcházet zákon. Já ale stále doufám a věřím, že policie, ta složka, ve kterou můžeme věřit a na kterou budeme spoléhat, nás bude chránit před těmi, kteří budou zákon porušovat."

Nová pravidla přinášejí řadu dalších zpřísnění silničního provozu. Policie bude moci přímo na místě odebrat řidičský průkaz. Měřit rychlost a zastavovat vozidla budou moci kromě dopravních policistů i městští strážníci. Vlastník vozu bude muset napříště oznámit, kdo řídil jeho auto v době spáchání dopravního přestupku. Na dálnicích s dvěma jízdními pruhy, což je většina českých dálnic, se nebudou smět předjíždět kamiony. To kritizuje největší sdružení přepravců ČESMAD Bohemia:

"Pro ČESMAD Bohemia je toto ustanovení opravdu naprosto absurdní a nepřijatelné. Zvláště v situaci, kdy konkrétní obrysy získává projekt zavádění elektronického mýta na našich dálnicích. Mnohamiliardové náklady, které bude stát zřízení i provoz tohoto systému, stejně jako očekávané mnohamiliardové zisky musí generovat právě provozovatelé těch vozidel, ze kterých zákonodárci udělali druhořadé uživatele dálniční sítě,"

tvrdí mluvčí ČESMADu Martin Felix. Nová pravidla podle něj provoz na dálnicích naopak zpomalí a sníží jeho bezpečnost. ČESMAD proto vyzývá k okamžité novelizaci zákona.

A jak se na nový zákon dívají ti, kterých se nejvíc týká, tedy samotní řidiči? Dvaačtyřicetiletý profesionální řidič z Olomouce nám k tomu řekl:

"Já myslím, že je to asi zapotřebí, ale moc nadšený z toho taky nejsem. Budeme si muset všichni uvědomit, že na silnicích se ztrácejí nejen body, ale i lidské životy, a budeme se muset k tomu tak postavit."

Zákon o provozu na pozemních komunikacích musí ještě podepsat prezident Václav Klaus.