Dva, čtyři a šest bodů, řidičák na zkoušku. Ministři schválili návrh změn bodového systému

Foto: petto123, CC0 / Pixabay

Stačí dva vážné přestupky a mohli byste přijít o řidičák. Vláda schválila návrh změn bodového systému.

Foto: Jan Ptáček,  archiv ČRo

V současné době je platná sedmibodová škála, a pokud nasbíráte 12 bodů, přijdete o řidičský průkaz. To by mělo zůstat, ale nově by se měly ukládat dva, čtyři a šest bodů.

Za závažné přestupky až tři roky bez řidičáku

Ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) uvedl, že se kabinet na návrhu jednomyslně shodl. Nový systém, který začne platit od roku 2022, by měl přísněji postihovat závažné přestupky, za které bude hrozit až tříletý zákaz řízení.

Karel Havlíček,  foto: archiv Úřadu vlády ČR

"Ať už se jedná o jízdu pod vlivem alkoholu, případně odmítnutí dechové zkoušky nebo ujetí od místa nehody. Toto všechno bude zásadním způsobem zpříšněno ve smyslu pokuty a současně se to i sjednotilo pochopitelně na tom nejvyšším bodovém režimu, což je 6 bodů."

Ze dvou na čtyři body by se podle Havlíčka měl zvýšit například postih za telefonování za volantem.

Ministerstvo původně chtělo jen dvě sazby

Původně ministerstvo navrhovalo pouze dvě sazby, ale po připomínkách ostatních resortů, úřadů a veřejnosti nakonec ponechalo v systému i dvoubodovou hranici. Dva body tak můžete dostat například, když překročíte v obci rychlost o více než deset a méně než dvacet kilometrů za hodinu.

Foto: KOMPETENZZENTRUM: PRÄSENTATION,  Flickr,  CC BY 2.0

U bagatelních prohřešků, jako je například špatné parkování, porušení zákazu zastavení a stání, nerozsvícení světel, zapomenutí dokladů nebo překročení rychlosti do deseti km/h se nově má snížit maximální pokuta o 500 korun na 1500 Kč. Policie navíc může tyto přestupky řešit i domluvou. Zároveň se u přestupků, jako je například nepovolené vjetí na železniční přejezd, zvýší i pokuty z 5000 na 25.000 Kč.

Noví řidiči mohou přijít o řidičák už za jeden vážný přestupek

Novinkou by měl být také řidičský průkaz na zkoušku. Řidičům do dvou let od získání oprávnění bude hrozit zabavení průkazu už při dosažení šesti trestných bodů. Paradoxně tak mohou přijít o řidičák za jediný vážnější přestupek.

Foto: Kristýna Maková

Po navrácení řidičského oprávnění ale mladý řidič sedne za volant ještě nezkušenější a nevyježděný. Existují obavy, že lidé nechají dva roky řidičáky ležet a pak může být jejich jízda ještě horší. Proto se ozývají hlasy, že by se měla změnit výuka v autoškolách. Loni přišlo o řidičské oprávnění kvůli dosažení maximálního počtu bodů téměř 40.000 řidičů. Alespoň jeden trestný bod pak mělo skoro půl milionu šoférů.

Neuhrazené pokuty? Policie může zajistit auto

Vláda také podpořila možnost zajistit auto kvůli neuhrazeným pokutám. Policisté a celníci by mohli dostat možnost na místě odebrat registrační značku vozu nebo nasadit takzvanou botičku autům řidičů s nesplaceným dluhem za dřívější dopravní přestupek.

Jan Hamáček,  foto: Michaela Danelová,  archiv ČRo

"Ten problém je v drtivé většině u zahraničních řidičů, kteří pokuty neplatí a tudíž ta vymahatelnost je minimální. Pokud to projde Poslaneckou sněmovnou a Senátem, tak to bude velmi razantní posílení policie a podle mě dojde k řádovému navýšení těch vymožených pokut,"řekl ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Neuhrazeno zůstává zhruba 60 procent pokut, které policie nevybere na místě. Novelu ještě musí posoudit parlament a podepsat prezident. Dá se očekávat, že se ve Sněmovně strhne velká diskuze.