O proměnách a taky třeba o tom, proč si nebrat pro peníze babu

Čechomor, foto: Tibor Kádek, CC BY 3.0

Léto je už tradičně časem festivalů a na nich pak častým hostem kapela, která v roce 1988 vznikla jako I. Českomoravská nezávislá hudební společnost. Postupně se ale název zkracoval, až z něj zůstal jen Čechomor.

Čechomor,  foto: Tibor Kádek,  CC BY 3.0
U zrodu budoucího Čechomoru stál textař, kytarista a zpěvák František Černý. Osazenstvo skupiny se různě měnilo, v polovině 90. let přibyla další výrazná tvář kapely Karel Holas se svými houslemi. Čechomor také často vystupuje s českými i zahraničními hosty - Jaromírem Nohavicou, Davidem Kollerem, Joji Hirotou, Martinou Pártlovou nebo Lenkou Dusilovou. Právě s posledně jmenovanou nazpíval Čechomor svou nejznámější písničku Proměny.

Právě Proměny získaly Anděla za skladbu roku, oceněno bylo také stejnojmenné album a Čechomor byl vyhlášen i skupinou roku. Krátce potom vstupuje kapela úspěšně i do kin spolu s Jaromírem Nohavicou a Karlem Plíhalem - ve filmu Petra Zelenky Rok ďábla. Snímek byl mimo jiné oceněn Křišťálovým glóbem na Mezinárodním filmovém festivalu v Karlových Varech. Mezi žánry lidové slovesnosti patří také pověsti - ani těm se kapela ve své tvorbě nevyhnula a svými písněmi dokreslila pověsti českých, moravských a slezských hradů a zámků. V diskografii nechybí ani Sváteční album, kde kromě češtiny zaznělo i těšínské nářečí nebo polština.