O víkendu začíná Festival folkové a tradiční hudby Evropské vysílací unie

A nyní se přeneseme do světa hudby. V Rožnově pod Radhoštěm se o tomto víkendu koná 21. mezinárodní festival folkové a tradiční hudby, který každoročně pořádá Evropská vysílací unie. Festival vám přiblíží Zdeňka Kuchyňová.

Festival folkové a tradiční hudby byl letos poprvé svěřen Českému rozhlasu. Ideální kulisu pro setkání muzikantů vytvoří Valašské muzeum v Rožnově pod Radhoštěm. Na své si přijdou nejen příznivci moderního folku, ale i milovníci autentické lidové hudby. Festival je jedinečnou sondou do rozličných kultur zemí, regionů a lokalit. Na jeho organizaci se podílejí redaktoři a producenti členských rozhlasových stanic, mimo jiné také Irena Radechovská - hudební redaktorka stanice Vltava Českého rozhlasu.

Návštěvníkům festivalu se představí hudebníci z řady evopských zemí - Španělska, Itálie, Polska, Německa, Belgie, Dánska, Finska či Chorvatska. Své zastoupení tu bude mít i tradiční středoasijská hudba či hudba australská. Českou republiky budou reprezentovat dvě skupiny.

Jak dodala Irena Radechovská, záznamy koncetů nabídne Český rozhlas všem stanicím, kterou jsou členy Evropské vysílací unie a tak se příznivci hudby budou moci zaposlouchat třeba do písně Tomáše Kočka, Nebudu chodit po dolině.