Obce a ekologové vystoupili proti dálnici přes Český ráj

Zástupci obcí Semilska a ekologických organizací vystoupili na jednání krajského zastupitelstva v Liberci s námitkami proti záměrům kraje vést dálnici přes Český ráj. Ve svém stanovisku ke koncepci územního plánu totiž radní doporučili variantu, která podle obcí a ekologů rozdělí unikátní přírodní památku a navíc ohrožuje zápis Skalních měst Českého ráje na seznam památek UNESCO.

Starostové byli pobouřeni přístupem krajských radních, kteří takzvanou severní variantu schválili, bez ohledu na jejich názor. "Pokud kraj nebude akceptovat naše námitky, budeme se bránit všemi dostupnými prostředky," zdůraznil starosta Rovenska pod Troskami Pavel Koldovský. Nerad by se prý dočkal toho, že bude město přejmenovávat na Rovensko pod Mostem. Mluvčí odpůrců dálnice Markéta Kovaříková navíc upozornila, že s navrhovanou dálnicí nesouhlasí ani ministerstva životního prostředí a kultury, proti je i Správa Chráněné krajinné oblasti Český ráj a záměr nelíbí se ani zástupcům UNESCO.

Nová silnice má výrazně zrychlit a zkvalitnit dopravní spojení mezi Libercem a Hradcem Králové, kudy denně projede kolem 10.000 automobilů. Podle krajských radních vychází řešení, které podporují, ze záměrů státu. To však podle odpůrců není pravda. Ministerstvo dopravy počítá jen s investicí do současné komunikace a se zachováním dvoupruhu, upozornila předsedkyně občanského sdružení "S drakem rval se Michael" Martina Pokorná. Odpůrci proto stejně jako ministerstvo životního prostředí požadují, aby Liberecký kraj nechal ve spolupráci s Královehradeckým a Středočeským krajem zpracovat srovnatelné posudky všech variant, a teprve na jejich základě rozhodoval. Také zástupce libereckého hejtmana Luděk Suchomel (Unie svobody) se přiklonil na stranu odpůrců. "Domnívám se, že žádná z variant není dostatečně technicky připravena, aby mohla postoupit do dalších stupňů projednávání, je potřeba je důkladněji propracovat," přiznal Suchomel.