Údolí Plakánek v Českém ráji čeká obnova

Údolí Plakánek, foto: Martina Schneibergová

Unikátní údolí Plakánek v Českém ráji čeká obnova. Začali s ní Kinští, kterým hrad Kost, pod kterým Plakánek vede, patří.

Údolí Plakánek s hradem Kost,  foto: Huhuleník,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

Hrad Kost i údolí pod ním je filmovým studiem pod širým nebem. Například v pohádce S čerty nejsou žerty tu na hradě za malým zamřížovaným okénkem seděl ve vězení mlynář Petr Máchal.

Vývoj skal kolem Plakánku trval 90 miliónů let

Údolím vede naučná stezka Plakánek. Začíná právě pod hradem Kost, měří půl druhého kilometru a byla vybudovaná před pěti lety. Součástí je i studánka Skalka, jejíž pramen vytéká z pískovce a je obohacený o vápník, jako spousta dalších pramenů v údolí. Vývoj skal okolo údolí trval 90 miliónů let.

Chalupy ve Vesci | Foto: Radio Prague International

V nedaleké vesničce Vesec můžete obdivovat roubenky. I ty si zahrály ve filmu Jára Cimrman ležící, spící nebo Jak dostat tatínka do polepšovny.

Revitalizace se bude týkat hlavně rybníků

Najdete tu říčku i rybníky a právě těch se bude v převážné míře revitalizace týkat. Měla by trvat do poloviny roku 2023 a její hlavní částí je odbahnění rybníků Obora, Bílý a Černý.

Cílem projektu v hodnotě téměř 66 milionů korun je zadržet vodu v krajině, jsou na ni totiž vázané vzácné rostliny i živočichové. Téměř 90 procent nákladů revitalizace by měla pokrýt dotace z fondů EU.

Bílý rybník,  foto: Ladislav Soukup,  Wikimedia Commons,  CC BY-SA 3.0

Zanášení rybníků v přírodní rezervaci Plakánek se projevuje v úbytku živočichů a rostlin. Stavbaři by měli rybníky zbavit asi 60.000 metrů krychlových sedimentů. V rybníku Obora bahno už odsávají plovoucím sacím bagrem. V údolí vzniknou i dvě tůně o ploše do 300 metrů čtverečních a hloubce do 1,5 metru.

Pověst vypráví o mrtvém dítěti, lidé však slzeli kvůli uhlí

Říčka Klenice v údolí Plakánek,  foto: Huhulenik,  Wikimedia Commons,  CC BY 3.0

Až budete Plakánkem procházet, můžete si vzpomenout i na pověst, které se k němu vztahuje.

"Podle pověsti měla mladá dívka pletky s pánem hradu a otěhotněla. Dítě po porodu zahrabala právě do údolí Plakánku. Když se vrátila domů, zjistila, že udělala hroznou chybu a chtěla dítě zpátky, ale už ho nikdy nenašla. Jediné, co vždycky slyšela, byl dětský pláč. Proto by se prý údolí mělo říkat Plakánek. Ale je to jen báchorka. Po pravdě řečeno, v údolí se pálilo dřevěné uhlí a lidé, kteří jím procházeli, tak slzeli, proto údolí Plakánek," vyprávěla při jedné z našich návštěv Jana Dytrychová.

9
50.479462610424044
15.129155298739448
default
50.479462610424044
15.129155298739448