Obyvatelé Sloupu se neohlédli...a přesto přišla pohroma.

Žena odklízí vodu a naplavenou zeminu v obci Sloup na Blanensku, foto: ČTK

Obce na jižní Moravě a ve východních Čechách se vzpamatovávají z přívalových dešťů, které je v nedávné době opakovaně zasáhly. Škody, které déšť s kroupami způsobil, jdou do desítek milionů korun. Zaplaveny nebo zničeny jsou silnice, kanalizace a infrastruktura, ohrožen je také turismus v regionech. Situaci v jihomoravském kraji sleduje Herbert Brynda.

Žena odklízí vodu a naplavenou zeminu v obci Sloup na Blanensku,  foto: ČTK
Troubky na Přerovsku nebo Metly na Strakonicku. Jména těchto obcí před povodněmi na Moravě v roce 1997 a v Čechách o pět let později skoro nikdo neznal. Dnes je zná bezmála každý. Stejně tak ještě zhruba před čtrnácti dny málokdo znal obec Sloup na Blanensku - Vesnici roku 2000. Před čtrnácti dny se nad Sloupem přehnala silná bouřka a obec se zčásti ocitla pod vodou. Škody, které obyvatelé odstranili svépomocí, se tehdy odhadovaly na dva miliony korun. V pondělí ale udeřil živel znovu. A silněji.

"Bylo to hrozné. Byla jsem tu sama s malým dítětem, volala jsem hasičům a ti říkali, že se sem nedostanou. Tak jsme drželi dveře, aby se voda nevyvalila, nebo jsme seděli na okně. Vůbec nevím, jak to bude dál."

...popsala situaci bezprostředně po záplavě obyvatelka Sloupu. Odklízecí práce jsou teď v plném běhu, místní se zase chopili lopat a kbelíků a přijela i těžká technika: vysoušeče od Hasičského záchranného sboru a od Červeného kříže. Zavolal jsem starostovi Sloupu Josefu Mikuláškovi a zeptal se, jak sanační práce pokračují:

 Rozsáhlé škody způsobila 26. května odpoledne bouřka se silným přívalovým deštěm v Moravském krasu na Blanensku,  foto: ČTK
"Pokračují s chutí usilovnou. Z toho nejhoršího jsme se už vyspali. Sice málo, ale vyspali. Teď je tu technika a moře lidí. Ze zpevněných ploch už budeme mít to bahno odstraněné a odvezené. Bylo toho snad tisíc tun. Máme to na dvou ohromných hromadách za obcí, pak to budeme muset někam odvézt. Ale horší to bude s trávníky. Na zahrádkách je všude plno bahna, bahno je také na veřejných prostranstvích. Tam to bude horší. Nejdříve to musíme nechat uschnout, ale co dál, nevím..."

O rozsah škod ve Sloupu, ale i v dalších postižených obcích, se zajímá také vedení regionu. Obec ve středu navštívil hejtman Jihomoravského kraje Stanislav Juránek. Účel jeho cesty mi přiblížil jeho náměstek Lubomír Šmíd:

"Je především potřeba vyhodnotit rozsah té katastrofy a samozřejmě také i možnosti kraje, jak pomoci obcím s následky."

Škody jen ve Sloupu odhaduje starosta Mikulášek na 26 milionů korun, kraj přitom může na řešení podobných mimořádných situací uvolnit finanční rezervu ve výši až 55 milionů korun. K poskytnutí zvláštní finanční podpory je třeba souhlas krajského zastupitelstva, které se sejde za tři týdny. Jak ale upozorňuje Lubomír Šmíd, finanční pomoc si obce nemohou tak docela nárokovat:

 Rozsáhlé škody způsobila 26. května odpoledne bouřka se silným přívalovým deštěm v Moravském krasu na Blanensku,  foto: ČTK
"Na část prostředků může být nárok, na část žádný právní nárok nemůže být. Takže tam bude záležet na vůli zastupitelů a zhodnocení obtížnosti řešení té situace."

Sloup se nachází v Moravském krasu, proto je obec finančně závislá také na turistice. Josef Mikulášek si je vědom, že horší začátek sezony nemohl vesnici potkat:

"Jeskyně byly zatopeny, včetně správních objektů. Všechno se bagruje pryč, protože plochy, které byly štěrkové, by měly být nahrazeny dlažbou. Vnitřek je dost poškozený, neboť voda se dostala i tam. Chybí také most, po němž se chodilo do jeskyní. Takže opravy budou zřejmě nemalé. Nějaký týden se tedy asi do jeskyní nikdo nedostane."

Náměstek hejtmana Lubomír Šmíd vidí možnou pomoc kraje právě v oblasti turistiky, tedy ve znovuotevření jeskyní:

"Je jasné, že provozovatel toho zařízení už velmi pravděpodobně nebude mít dost volných zdrojů na to, aby ho uvedl do příslušného stavu. Myslím si, že také tady by mohl kraj pomoci."

Vše ovšem záleží na rozhodnutí zastupitelstva Jihomoravského kraje, které bude o finanční pomoci postiženým obcím jednat 19. června.