Očkovaní Češi nemusí v Sasku do karantény, možné jsou i cesty za nákupy

Češi mohou opět jezdit za nákupy do Saska bez testů, pokud jejich pobyt na území této německé spolkové země nepřekročí 24 hodin. Plně očkovaní proti nemoci covid-19 a také uzdravení v Sasku rovněž nemusí do karantény. ČTK to dnes potvrdilo saské ředitelství spolkové policie. Volnější režim pro malý pohraniční styk a také pro očkované a uzdravené řídí nové celoněmecké vstupní nařízení, které ve čtvrtek vstoupilo v platnost. Sasko ještě svou zemskou vyhlášku neupravilo, podle spolkové policie to ale překážka není.

"Očkovaní po příjezdu nemusí do karantény, tak to platí. A to i v Sasku," řekl dnes mluvčí saského ředitelství spolkové policie v Pirně. Rozvolnění se týká i uzdravených, pokud od zjištění nemoci uplynulo nejméně 28 dní a ne více než šest měsíců.

Celoněmecké nařízení v případě cest z epidemicky rizikových oblastí, kterou je i Česko, nevyžaduje karanténu ani od lidí s negativním testem na koronavirus. Tento test je ale nutné přiložit k digitálnímu vstupnímu formuláři, jehož vyplnění je pro delší cesty nadále povinné. Zvýhodnění testovaných platí výhradně pro cesty z rizikových oblastí, ne z vysoce rizikových a z regionů s mutacemi koronaviru.