Očkování podle demografů snížilo v Česku počet úmrtí na covid-19 až třiapůlkrát

Očkování proti onemocnění covid-19 snížilo v Česku počet úmrtí na koronavirus až třiapůlkrát. Vyplývá to z dat, která zpracovávali demografové z Národního institutu pro výzkum socioekonomických dopadů nemocí a systémových rizik (SYRI). Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) poté ostře kritizoval lékaře, kteří svými veřejnými výstupy odrazují lidi od očkování.

Jako reprezentativní časový úsek pro výzkum vybrali demografové poslední čtvrtletí loňského roku. Tehdy zemřelo v souvislosti s onemocněním covid-19 podle oficiálních statistik 5797 lidí. "Na základě demografických metod jsme nejprve odhadli, kolik by hypoteticky v uvedeném tříměsíčním období zemřelo lidí v souvislosti na onemocnění covid-19, kdyby nikdo nebyl očkovaný," popsala vedoucí výzkumu Dagmar Dzúrová. Společně s kolegyní Klárou Hulíkovou Tesárkovou dospěla k číslu 20.800. Studie podle vědců dokládá, že očkování proti onemocnění covid-19 zachraňuje před úmrtím velmi výrazně.

Šíření epidemie koronaviru v Česku dál zrychluje. V pondělí přibylo 3786 nově potvrzených případů, což je nejvíc za jeden den od poloviny dubna a o zhruba 500 víc než před týdnem. Oproti minulému týdnu se nicméně snížil počet lidí, kteří skončili s nákazou v nemocnici.