Od ledna podraží domácnostem elektřina o 4,3 pct, plyn o 1,3 pct

Od ledna podraží domácnostem elektřina průměrně o 4,3 procenta a plyn o 1,3 procenta. V některých městech stoupnou i ceny dodávek tepla. Uvedl to Energetický regulační úřad. Náklady domácností na energie tak při stejné spotřebě stoupnou ročně o stovky korun. Elektřina nejvíce zdraží na jižní Moravě, a to o 7,6 procenta. Jižní Čechy, jako jediný region, zlevní; cena tu klesne o 5,8 procenta.

Vedle domácností čeká od nového roku zdražení elektřiny i podniky, které však musí počítat s mnohem vyšším zvýšením cen, než jaké Energetický regulační úřad stanovil domácnostem. Podle ekonomů a podnikatelů bude mít dražší energie dopad na inflaci a výkonnost průmyslu. "Pro český průmysl se tím vytváří výrazně horší podmínky pro podnikání a jeho konkurenceschopnost v porovnání s okolními státy. Jsou výroby například v oblasti strojírenství či textilu, který bude navíc postižen zrušením dovozních kvót, kde jsou již dnes marže velmi nízké a takový nárůst cen energií je přivede do ztrát," řekl ČTK prezident hospodářské komory České republiky Jaromír Drábek.

Dominantním dodavatelem elektřiny v České republice je státní společnost ČEZ. Ta v září uvedla, že v průměru zvýší ceny tzv. silové elektřiny na příští rok o 11 procent. V minulosti ceny elektřiny některým podnikatelům reguloval Energetický regulační úřad. Od ledna bude celý trh s výjimkou domácností liberalizován, ceny na příští rok tak sjednává vždy dodavatel s příslušným odběratelem. Některé firmy uvedly, že zaplatí příští rok za elektřinu i o 30 procent více.