Od pátku se změní pravidla testování cestujících do ČR

Od pátku se změní pravidla testování na covid-19 pro cestující do České republiky. Vznikne i nová kategorie velmi rizikových států, do níž budou patřit Slovensko, Velká Británie, Španělsko, Portugalsko, pobaltské země, Slovinsko nebo Irsko. Podle ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD) je potřeba reagovat na šíření nových mutací koronaviru. Dosud byla většina evropských zemí v červené barvě značící vysokou míru rizika.

Pro oranžové, středně rizikové státy podle cestovatelského semaforu se nově zavede povinnost absolvovat antigenní nebo PCR test před cestou do České republiky, nesmí být starší než 48 hodin. Patřit mezi ně budou Island, Finsko, Norsko a Řecko. Dosud museli při cestování z oranžových zemí předložit negativní test pouze dlouhodobí zahraniční pracovníci, ne však pendleři.

U červených zemí s vysokou mírou rizika bude nutný kromě testu před cestou i další do pěti dnů od přicestování, a to PCR test. Řadit se k nim budou například Německo, Polsko, Rakousko, Belgie, Bulharsko, Chorvatsko, Dánsko, Francie, Itálie, Kypr, Lichtenštejnsko, Lucembursko, Maďarsko, Malta, Nizozemsko, Rumunsko, Švédsko, Švýcarsko a Azory. Nově vznikne kategorie zemí s velmi vysokým rizikem, značená tmavě červenou barvou, u níž bude povinný PCR test před cestou do ČR, po příjezdu bude muset osoba absolvovat karanténu. Po pěti dnech si bude moci udělat druhý test, který v případě negativního výsledku umožní karanténu ukončit. Nadále ale bude muset cestující ještě dalších pět dnů nosit respirátor minimálně třídy FFP2.

Výjimky se stále vztahují na mezinárodní dopravu a tranzit přes ČR. Nezbytné cesty bez testu budou nově umožněny pouze v případě, že nepřekročí 12 hodin namísto dřívějších 24, uvedlo ministerstvo zahraničí v tiskové zprávě. Výjimku mají také pendleři či lidé, kteří jezdí přes hranice kvůli střídavé péči o děti. Od soboty nesmějí cizinci přicestovat z jiných než nezbytných důvodů.