Od pondělí začíná platit vyhláška o kvalitě masných výrobků

V pondělí vstoupí v platnost vyhláška, která stanoví pro určité masné produkty jakostní požadavky, které toto zboží musí splňovat. Cílem je podle ministerstva zemědělství, které vyhlášku připravilo, zajistit spotřebiteli standardní kvalitu masných výrobků na celém území České republiky. Jde například o vídeňské párky, špekáčky, salámy Gothaj a Herkules, lovecký salám, šunkový salám nebo ostravskou klobásu. Předpis uvádí seznam základních surovin používaných při výrobě, popis smyslových vlastností a stanovuje i základní fyzikální a chemické parametry pro jednotlivé produkty.

Potravinářská komora již dříve tuto vyhlášku uvítala. "Nemáme nic proti tomu, aby na trhu byly i levnější výrobky, ale měly by potom mít jiný název," uvedl prezident Potravinářské komory Jaroslav Camplík. Potravináři si podle něj nemohou dovolit spotřebitele klamat a ztrácet jeho důvěru. Komora se proto snaží, aby podobné kvalitativní standardy byly stanoveny i u dalších výrobků. "Podobný návrh je připraven například u ovocných šťáv," dodal Camplík.