Od příštího jara budou moci turisté navštívit dlouho utajovaný protiatomový kryt v Moravském krasu

Jeskyně Výpustek, foto: www.moravskykras.net

Protiatomový kryt pro špičky československé armády v sobě od 60. let minulého století skrývala jeskyně Výpustek v Moravském krasu. Dvousetmetrový bunkr, v němž měli generálové přežít první dny po jaderném výbuchu, chce Správa jeskyní od května příštího roku zpřístupnit pro turisty. Více už Milena Štráfeldová:

Podle vedoucího správy Jiřího Hebelky patří jeskyně Výpustek k nejpamátnějším jeskyním Moravského krasu:

"První zmínky o té jeskyni jsou už z roku 1663, kdy pozornost starých autorů budily hlavně nálezy kostí diluviálních zvířat. Chtěli je využít jako léčiva, viděli v nich pozůstatky jednorožců."

Ve skutečnosti mohlo jít o kosti jeskynních medvědů, lvů a kozorožců, které byly ve Výpustku objeveny ve 20. letech minulého století. Našly se tu díky těžbě hlíny, která obsahovala velké množství fosfátu a používala se jako hnojivo. Jeskyně se ale využívala i k vojenským účelům:

"První působnost armády byla za mobilizace v roce 1938, kdy tehdejší československá vojenská správa provedla úpravné práce a chtěla tam zřídit podzemní kryt a skladiště."

Vojenští pyrotechnici už tehdy jeskyni hodně poničili, odstříleli totiž přečnívající výstupky a pilíře. Nacisté tu pak v letech 2. světové války vybudovali podzemní továrnu na výrobu součástek pro letecké motory. Po roce 1960 se vedení československé armády rozhodlo, že tu zřídí protiatomový bunkr:

Podle Jiřího Hebelky tu byly zásoby vody a potravin, sociální zařízení, čistička vzduchy, kyslíkové bomby a všechno nezbytné vybavení, aby tu mohli armádní velitelé přežít šest až sedm dní po jaderném výbuchu. Kryt byl dobře utajen, mnoho se o něm nevědělo ani v nejbližším okolí. V roce 2003 se ale armáda rozhodla, že bunkr už nepotřebuje, a celý objekt nabídla dalším zájemcům.

"Takže už od roku 2003 Správa jeskyní České republiky jednala o možnosti převedení Výpustku, a to se povedlo právě teď, 28. listopadu letošního roku."

Správa Moravského krasu chce protiatomový kryt i s jeho vybavením zpřístupnit v květnu příštího roku turistům. Půjde o unikát - žádný podobný objekt se v jeskyních nejen v bývalém Československu, ale ani v sousedních postkomunistických zemích nenachází. Bude tu i expozice, která ukáže, jak jeskyně využívali lidé v minulosti. Podle Jiřího Hebelky by Výpustek mělo ročně navštívit asi třicet tisíc lidí.