Od středy zákaz vycházení mezi 21:00 a 05:00. Obchody v neděli zavřou

V Česku začne od středy kvůli epidemii covidu-19 platit zákaz nočního vycházení. Vláda rozhodla, že lidé musí zůstávat doma mezi 21:00 a 04:59, řekl novinářům po jednání ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Výjimky platí mimo jiné pro cesty do zaměstnání, výkon povolání, neodkladné cesty kvůli ochraně života, zdraví a majetku, ale také pro venčení psů ve vzdálenosti do 500 metrů od bydliště. Kabinet naposledy zpřísnil omezení pohybu v Česku minulou středu. Od čtvrtka omezila vláda kontakty na setkávání nejvýše dvou lidí, pokud nejsou ze stejné domácnosti.

Prymula dodal, že výjimky z nočního vycházení platí pro lidi zajišťující bezpečnost, vnitřní pořádek či řešící krizové situace. Nepovažuje za klíčové, do jaké vzdálenosti lidé s výjimkami míří, proto je podle něj  "anekdotické" vytyčení vzdálenosti jen u venčení psů.

Obchody zavřou v neděli, v ostatních dnech od 20 do 6 ráno

Maloobchodní prodej v provozovnách bude zakázán v neděli po celý den, v ostatních dnech od 20:00 do 05:00 ráno. Nevztahuje se to na čerpací stanice, lékárny nebo prodejny v místech zvýšené koncentrace cestujících, jako jsou letiště, železniční stanice nebo autobusová nádraží. Současně se omezení doby nevztahuje na prodejny ve zdravotnických zařízeních a na restaurace, které budou moci pokrmy připravovat a bude možné si je vyzvedávat.

Obecný zákaz prodeje má řadu výjimek. Patří mezi ně prodejny potravin, pohonných hmot, hygienického zboží, kosmetiky a jiného drogistického zboží, lékárny, výdejny a prodejny zdravotnických prostředků, prodejny malých domácích zvířat, krmiva a dalších potřeb pro zvířata, brýlí a kontaktních čoček, novin a časopisů, tabákových výrobků, prádelny nebo čistírny. Nově ale nebudou mít výjimku ze zákazu prodejny nábytku, koberců či jiných podlahových krytin. Úplně zavřeny budou také muset být sázkové kanceláře. Květinářství sice zůstanou otevřená, budou moci v nich být ale maximálně dva zákazníci najednou.

Vláda zakázala prodej na trzích kromě prodeje potravin na farmářských trzích. Dovolený je i prodej z pojízdných prodejen. Zároveň se ale na trzích zakazuje konzumace, stánky by měly být minimálně dva metry od sebe a maximální počet osob by měl být 20 lidí na 400 metrů čtverečních. Na tiskové konferenci po jednání vlády o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Prymula chce více práce z domu

Ve veřejných i soukromých podnicích, pokud je to možné, by měla být přikázána práce z domu, řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula. V České republice nemají na práci z domu zaměstnanci zákonný nárok, zaměstnavatel ji ani nemůže jednostranně nařídit. Pracovník se zaměstnavatelem o ní musejí uzavřít písemnou dohodu nebo tuto možnost sjednat v pracovní smlouvě.

Nemocnice musí omezit zdravotí péči, která není nezbytná Nemocnice musí omezit odložitelnou zdravotní péči podobně jako v březnu. Nařízení ministerstva zdravotnictví se bude týkat akutní i následné péče. Po jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Roman Prymula (za ANO). Péče v lázních a rehabilitace se budou poskytovat jen tehdy, pokud je aspoň částečně hradí zdravotní pojišťovny. Dosud mohly lázně přijímat i samoplátce. Nemocnice podle Prymuly dobře vědí, jaké zákroky je možné odložit. Jako příklad uvedl výměny kyčelních nebo kolenních kloubů, které neohrožují pacienty na životě. Omezení provozu v lázních má také vytvořit novou kapacitu pro další pacienty, například sociální hospitalizace nebo nakažené s lehčím průběhem.