Od úterý bude možné stáhnout potvrzení o očkování, nákaze či testu na covid

Od úterý 1. června si lidé budou moci z Očkovacího portálu občana na webu Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) stáhnout potvrzení o negativním testu, prodělané nákaze nebo očkování včetně první dávky. Po dnešním jednání vlády to řekl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). Vláda podle něj také schválila nový návrh novely zákon o ochraně veřejného zdraví, která má umožnit vydávání evropských covid pasů.

"Certifikáty budou od zítřka (od úterka) vydávané v rámci adresy Očko.ÚZIS.cz a budou bilaterálně uznávány v sedmi zemích tak, jak jsme to schválili v pátek na vládě," řekl Vojtěch. Prokazovat se tak s nimi mohou lidé pro cestu do okolních států Německa, Rakouska, Polska a Slovenska a také Maďarska, Slovinska a Chorvatska. S každou zemí ČR vyjednala bilaterální dohodu. Zavedení evropského dokladu pro usnadnění cestování mezi členskými státy se předpokládá od července.

Podle Vojtěcha Česko potřebuje zákonnou úpravu, aby bylo jasné, kde mohou lidé tento certifikát získat a jak bude pro jeho vydání zkontrolována identita ve státních registrech. Nyní se ověřuje pro vydání certifikátu kombinací čísla občanského průkazu a rodného čísla nebo elektronickou identitou včetně bankovní.