ODA se chystá do voleb, zakladatel strany Daniel Kroupa odchází

Michael Žantovský, Foto: ČTK

Nejsilnější opoziční uskupení v České republice, které podle průzkumů preferencí mohlo vyhrát volby, se rozpadlo. Unie svobody - Demokratická unie se definitivně rozhodla, že do voleb půjde pouze s lidovci. Po čtyřkoalici tak vzniká nová - dvojkoalice. Více už Vilém Faltýnek.

Rozpad čtyřkoalice odstartovaly spory ohledně řešení starého sedmdesátimilionového dluhu ODA. Co bude dál s touto stranou?

Michael Žantovský,  Foto: ČTK
"Ústřední sněm ODA stanoví jako strategický cíl ODA v období do sněmovních voleb 2002: pokračovat v řešení zděděného dluhu ODA dle dohody s Českou pojišťovnou a účastnit se sněmovních voleb 2002 jako samostatná politická strana," uvedl předseda aliance Michael Žantovský po jednání o dalších cílech strany. Zda se bude měnit nadace, jejímž prostřednictvím bude ODA splácet dluh a zda je strana připravena k první splátce, odmítl zveřejnit.

"Máme pocit, že okolnosti a podrobnosti této dohody, a naše ochota o nich hovořit veřejně, byly zneužity v kampani proti ODA. V této chvíli potvrzujeme, že platí smlouva s Českou pojišťovnou, je to smlouva mezi námi a soukromým subjektem, a to je vše, co k tomu v tuto chvíli řeknu."

Kampaň Občanské demokratické aliance před letošními sněmovními volbami bude skromná. Žantovský nechtěl uvést ani to, s jakou částkou na kampaň jeho strana počítá. Ziskem minimálně 1,5 procenta hlasů by si ODA zajistila příspěvek na úhradu volebních nákladů ze státního rozpočtu, a tím i na financování dluhu. Na dotaz, zda nebudou peníze na kampaň strany, která má dlouhodobě preference 0,5 procenta, vynakládány zbytečně, Žantovský odpověděl:

"To je myslím naše starost, abychom byli vidět, a já vás ujišťuju, že vidět budeme."


Daniel Kroupa
Bývalý předseda a spoluzakladatel ODA, senátor Daniel Kroupa, na protest proti rozpadu čtyřkoalice ukončil v pátek svoje členství v alianci. Při této příležitosti jsem ho požádal o rozhovor. Nejprve jsme se vrátili o dvanáct let zpátky, do doby vzniku strany.