Odboráři předali ve Sněmovně petici proti propouštění bez udání důvodu

Odboráři z Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) předali ve Sněmovně petici proti možnosti propouštění z pracovního poměru bez důvodu. Petici za tři měsíce podepsalo 52.643 lidí. Předseda petičního výboru Tomio Okamura (SPD) řekl, že jde o jednu ze dvou největších petic, kterou výbor v tomto období obdržel. Projednat by ji podle něj měl v červenci. Možnost propuštění bez udání důvodu zmínila ve svém souboru 37 opatření na podporu ekonomického růstu Národní ekonomická rada vlády (NERV). Navrhovala k němu také odstupné a rekvalifikace.

Předseda ČMKOS Josef Středula před novináři označil návrh mimo jiné za nápad z říše nesmyslů, který ohrožuje všechny. Odboráři už dříve uvedli, že výpověď bez udání důvodu otevírá dveře například k posílení diskriminace na trhu práce, propouštění lidí z práce z politických či dalších důvodů a celkově nepřijatelně ohrožuje postavení zaměstnanců a zvyšuje jejich nejistotu. Už dříve o tomto nápadu jednali s opozičním hnutím ANO. Získali od něj příslib, že ANO takový návrh nepodpoří.

Okamura, který je předsedou opozičního hnutí SPD, dnes návrh rovněž odmítl. Odmítavé stanovisko prezentovala i místopředsedkyně výboru a členka koaliční KDU-ČSL Nina Nováková. Nejprve zdůraznila, že v novele zákoníku práce, kterou se nyní zabývá Sněmovna, tato možnost obsažená není.