Odborníci ze zemí střední a východní Evropy se v sobotu v Senátu sešli na konferenci nazvané "Komunismus v nás - cesta do minulosti nebo do budou

Zločinům komunismu se věnovali odborníci ze zemí střední a východní Evropy na konferenci nazvané "Komunismus v nás - cesta do minulosti nebo do budoucnosti?", která se v sobotu uskutečnila v prostorách Senátu České republiky. Informace přináší Renata Prátová.

Účastníci konference se shodli na tom, že ani jedna ze středoevropských zemí bývalého komunistického bloku se dostatečně nevyrovnala se svojí komunistickou minulostí. Zločiny, které byly v této éře způsobeny, většinou nejsou trestány a bývalí vůdci se proto nemusejí ničeho obávat. Předsedkyně Nejvyššího soudu České republiky Eliška Wagnerová ale odmítá, že by za vzniklý stav mohla justice.

Diskutující dále konstatovali, že takzvaný posttotalitní syndrom je přítomný ve všech zemích, včetně bývalé Německé demokratické republiky, což potvrdil i zástupce německé generální prokuratury Christoph Schaefgen. Podle slovenského ministra spravedlnosti Jána Čarnogurského má potírání zločinů komunismu několik podob.

Slovenský ministr spravedlnosti Ján Čarnogurský rovněž konstatoval, že na Slovensku nebyl dosud nikdo potrestán za zločiny spáchané v souvislosti s vládou komunistů. Lepších výsledků podle něj Slovensko dosáhlo při rehabilitaci obětí komunistických soudních procesů.

Autor: Renata Prátová
spustit audio