Odsouzení hulváti

Celkem 27 let a čtyři měsíce by měli strávit za mřížemi tzv. fotbaloví fanoušci Baníku Ostrava. Rozhodl o tom minulý pátek krajský soud v Ostravě. K více než rok starému případu se vrací Zdeněk Vališ.

Loni v srpnu zaútočila skupina hulvátů ve věku 19 až 27 let kameny na projíždějící rychlík, který vezl do Ostravy několik desítek fanoušků Olomouce. V plném vlaku, jehož vagóny měly v srpnových vedrech otevřena všechna okna, bylo zraněno několik lidí. Jedna 33letá žena ležela po útoku v nemocnici dva týdny v kómatu s těžkým poraněním lebky a lékaři ani nedoufali, že přežije. Přežila, ale následky zranění ponese do konce života.

Policie pochytala všechny útočníky během několika dnů. Rozsudek byl vynesen minulý týden. Soud obviněným dokázal, že se na svůj čin pečlivě připravili. Rozhodně nešlo o zkratovité jednání. Den před útokem si vyrobili zápalné lahve naplněné benzínem, předem si vytipovali vhodné místo pro útok a vyslali na trať průzkumníky s mobilními telefony, aby měli přehled o pohybu rychlíku. V okamžiku útoku je překvapilo jediné - příliš velká rychlost vlaku, takže nestačili včas připravit zápalné lahve. Použili tedy k házení kameny z traťového náspu.

Veřejnost byla loni případem šokována. Nemenší šok ale nyní vyvolalo i chování mladíků před soudem. Žádnou odpovědnost si nepřipouštěli a nepocítili ani lítost. Pouze jeden z nich prohlásil, že se za svůj čin stydí. Obvinění si ostatně mohli chvílemi připadat jako hrdinové. K soudu jim přicházela každodenně vyjádřit své sympatie početná skupinka nakrátko ostřihaných kamarádů. Také nejbližší okolí líčilo útočníky vesměs jako bezproblémové mladé muže. Po pravdě řečeno, ani jeden z party nesplňuje představy o asociálních živlech. Jen jeden už má záznam v trestním rejstříku, jen dva pocházejí z rozvrácených rodin, všichni až na jednoho pracují. Jeden 22letý útočník dokonce odmítl nastoupit základní vojenskou službu kvůli svému pacifistickému přesvědčení a loni, když spolu s kumpány napadl rychlík, vykonával ještě náhradní civilní službu v domově důchodců. Byl to prý moc slušný, ochotný kluk.

Psychologové, kteří obžalované vyšetřovali, se přesto shodují v názoru, že k násilnostem jsou nutné určité povahové rysy. A ty u mladíků objevily. Znalecké posudky, které si vyžádal soud, měly zvážit míru pravděpodobnosti, s jakou mohlo při útoku dojít k zapálení vlaku, pokud by obžalovaní stačili použít připravené zápalné lahve. Na základě těchto posudků pak bylo pět z mladíků obžalováno kromě výtržnictví a ublížení na zdraví ještě z obecného ohrožení. Soud tedy uznal, že mohlo dojít ke katastrofě s děsivými následky. Nikoliv jen asi pro 50 fotbalových fanoušků z Olomouce, z nichž mimochodem nebyl zraněn ani jeden, nýbrž pro desítky dalších nic netušících lidí. Včetně skupiny dětí, která se vlakem vracela z letního tábora. Odborníka, citovaného deníkem Právo, na celé kauze udivilo, že celá skupina nebyla souzena a odsouzena jako organizovaná. V tom prý vidí mezeru v českých zákonech. V západní Evropě by podle něj byly tyto činy posouzeny minimálně jako organizovaná příprava teroru vůči skupině obyvatel.