Oficiální jednání o budoucí vládě mají pokračovat od středy

Až na pracovní dny příštího týdne si smluvil schůzky s představiteli opozice úřadující předseda ČSSD Stanislav Gross. O možné podpoře pro kabinet, který sestavuje z pověření prezidenta Václava Klause, bude ve středu jednat s lídrem občanských demokratů Mirkem Topolánkem, den poté se má sejít nad stejným tématem s předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem.

Z nedělních vyjádření politiků vyplývá, že Gross je nadále v patové situaci. Stojí sice dál o pokračování spolupráce s US-DEU a lidovci, jejich počet však nestačí k získání většiny ve sněmovně. Koaliční partneři ČSSD se brání jakékoli spolupráci s komunisty. ODS zase odmítá podporovat vládu, která by pouze kopírovala podobu dosavadního kabinetu.

V případě, že se socialisté s lidovci a unionisty sejdou i v příštím kabinetu, měla by nová koaliční smlouva podle šéfa lidovců Miroslava Kalouska obsahovat jasné pojistky pro to, aby nikdo z koalice nemohl s pomocí opozice prosadit některé věci proti vůli vládních partnerů. Kalousek naznačil, že by se to mělo týkat případů, jako je schvalování státního rozpočtu či ochrana soukromého majetku. V tomto volebním období se například ČSSD spojila s opoziční KSČM a proti vládním partnerům prosazovala svoji představu o deregulaci nájmů.

Podle předsedy US-DEU Pavla Němce by nová koaliční smlouva měla být podrobnější a více zaměřená na praktické prvky denního života. Unie by chtěla pokračovat v dohodnuté reformě veřejných financí a zjednodušit systém výběru daní a zdravotního a sociálního pojištění. Odmítá omezovat vlastnická práva podnikatelů. Němec uvedl, že nová vláda "bude vládou na původním půdorysu, to znamená s původními resorty".

Předseda poslanců ČSSD Petr Ibl ale v pátek pro BBC uvedl, že nová koaliční smlouva by měla akceptovat "vlajkové lodi volebního programu" ČSSD.