Olympijské hry jsou za dveřmi

Ubytování českých olympioniků, Foto: ČTK

Sportovní rubriku tentokrát připravil Zdeněk Vališ.

Do zahájení zimních olympijských her v Salt Lake City už zbývají jen hodiny a na místě je také nejpočetnější výprava v historii českého, respektive československého sportu. Česko bude reprezentovat 78 sportovců, pro srovnání na poslední zimní olympiádě v Naganu jich bylo 63. Nejmladším členem výpravy je teprve 16letý skokan na lyžích Jan Mazoch, nejstarším naopak hokejová legenda 37letý brankář Dominik Hašek. A jak vypadá část olympijské vesnice, kde bydlí čeští reprezentanti? To už je otázka pro šéfa výpravy Františka Dvořáka.

Ubytování českých olympioniků,  Foto: ČTK
"Já už jsem doma několikrát řekl, že máme nejlepší ubytování, a je tomu skutečně tak. Jsme přímo u mezinárodní zóny, před hlavní jídelnou, máme velmi blízko na transportní náměstí, takže moc pěkné ubytování."

A kdo se o takové privilegium zasloužil?

"Asi to bylo také osobním šarmem naší olympijské atašé. Myslím, že umíme trošku sportovní diplomacii, no a samozřejmě výsledky našich sportovců, především hokeje pro to hodně zaskórovalo."

Mezi sportovními fanoušky je samozřejmě tématem číslo jedna obhajoba zlaté medaile z turnaje století, jak byla vcelku právem označována hokejová soutěž na olympiádě v Naganu. A diskutuje se nejen mezi Čechy. František Dvořák říká, že Američané všem neustále vnucují, že Češi jsou sice favorité, ale že američtí hráči se určitě přetrhnou, aby se tentokrát radovali oni. Na získání cenného kovu ze zimní olympiády ovšem pomýšlejí nejen naši hokejisté. Sportovní ředitel Českého olympijského výboru Jan Hrdina připomíná i další zájemce, i když ani on neopomene připomenout na prvním místě.. no koho přece?

"Náš hokejový tým je v posledních letech jeden z nejslavnějších. Třikrát za sebou zvítězil na Mistrovství světa a hlavně vzpomínka na Nagano je ještě v živé paměti. Řeknu ještě k dalším šancím. Moc se nemluví o Aleši Valentovi, což je náš akrobatický skokan, a samozřejmě je to Kateřina Neumannová, která zřejmě obsadí tři tratě a možná i štafetu. A ta má šance na těch kratších tratích, pokud budou vyhovovat sněhové podmínky, ona má ráda tvrdý pevný podklad, ale samozřejmě i ve sprintu, což je úplně nová disciplína na olympijských hrách. Samozřejmě očekáváme dobrá umístění od všech dalších sportovců. Minimálně očekáváme, že budou na úrovni svých osobních výkonů nebo osobního spokojeného výkonu."

Právě akrobatický lyžař Aleš Valenta, kterého zmínil sportovní ředitel Českého olympijského výboru, ponese při zahájení her během defilé národů českou vlajku. Definitivní rozhodnutí padlo v pátek. Původně byla oslovena lyžařka Kateřina Neumannová. Ta ale hned druhý den běží závody, a proto se po dlouhém rozmýšlení této cti vzdala. Zahájení, jak řekla není jen o tom, že by se tam někdo prošel. Dlouhé hodiny se někde čeká, a to by svalům určitě neprospělo. Neumannová zároveň dodala, že Aleš Valenta bude s červeno- modro-bílou vlajkou Česko důstojně reprezentovat. Je to podle ní potenciální medailista a kus chlapa. Bude prý na něj hezký pohled. Sama Kateřina Neumannová, vedoucí závodnice Světového poháru běžkyň na lyžích, odletěla do dějiště Olympijských her hned mezi prvními sportovci už 19. ledna. Časný termín zvolila hlavně proto, aby se mohla sžít s podmínkami, ve kterých bude závodit. Pečlivě propracovaný je samozřejmě denní program, který začíná každý den pro Kateřinu budíčkem před sedmou hodinou.

Kateřina Neumannová,  Foto: ČTK
"Jdu na nějaký krevní odběr kvůli kontrole, jestli nejsem unavená. Potom jdu na půl hodiny běhat bez lyží, taková rozcvička. Okolo osmé mám snídani a v půl desáté odjíždíme na ten hlavní nejdůležitější trénink na olympijské tratě, kde jsme zhruba do dvanácti hodin. Po obědě mám odpočinek. Mezi půl čtvrtou a čtvrtou chodím na odpolední, spíše doplňkový trénink, který je buď na lyžích nebo jdeme běhat a posilovat, to je každý den různé. Ale ten odpolední trénink už je méně náročný."

Kateřina netrénuje s ostatními českými běžci. Na tratě vyráží jen se sparing partnerkou. Denně spolu najezdí na 40 kilometrů. Pro závodníka to sice není velký objem, ale o to intenzivněji trénink probíhá. To, co Kateřina nemůže ovlivnit, je počasí. V Naganu se podepsaly na závodech díky přímořskému prostředí netypicky velké a vlhké sněhové vločky. V Americe je na závodníky přichystána jiná zapeklitost.

"Tady je velice nízká vlhkost vzduchu, podstatně nižší, než na kterou jsme zvyklí, takže ten sníh je sušší a určitě je trošku jiný než v Evropě, ale na tratích je především umělý sníh. Je tam udělaná až metrová vrstva umělého sněhu po celé délce trati, takže se promíchává s tím novým, a to také dělá servismanům starosti. Ale pokud nebude sněžit, myslím si, že na ten umělý sníh umíme namazat a tam by problém být neměl."

Jiné potíže se zatím Kateřině vyhýbají. Může tedy po trénincích v klidu dumat, jakých olympijských závodů se zúčastní. Zatím neví, zda se postaví na start klasické desítky. Jistě pojede 15 kilometrů volně, kombinaci, sprint a téměř jistě štafetu. Naopak nepočítá se závěrečnou klasickou třicítkou.


Tak to byla předolympijská vizitka a nyní ještě stručně k uplynulému sportovnímu víkendu.

46. kolem pokračovala nejvyšší hokejová soutěž.

Výsledky:

Plzeň-Vsetín 3:2,

Havířov-Pardubice 7:2,

Třinec-Slavia 4:5,

Zlín-Budějovice 3:3,

Znojmo-Kladno 4:3,

Karlovy Vary-Vítkovice 2:1,

Sparta-Litvínov 3:2.

Tabulku vede nadále Sparta s jedenáctibodovým náskokem před Pardubicemi.

Na konci tabulky je Kladno a Litvínov.

Na mistrovství Evropy v házené obsadili čeští reprezentanti mezi šestnácti nejlepšími celky starého kontinentu osmé místo. V neděli byla zároveň vylosována kvalifikace mistrovství světa v házené. O postup na šampionát do Portugalska svedou čeští reprezentanti souboj s Chorvatskem, zřejmě nejtěžším soupeřem, kterého mohli dostat.

Bronzové medaile vybojovali na mistrovství světa cyklokrosařů v Belgii Tomáš Trunschka v kategorii do 23 let a Zdeněk Štybar mezi juniory. V nejprestižnější kategorii elite vyšlo Česko naprázdno. Nejlepší Kamil Ausbuher byl až jedenáctý.