Olypijské hry v Salt Lake City skončily

Slavnostní zakončení Olympijských her, Foto: ČTK

Závěr zimních olympijských her a fotbal ligový i pohárový - to jsou témata dnešní sportovní rubriky, kterou připravil Josef Kubeczka.

19. Zimní olympijské hry v Salt Lake City jsou za námi. Více než dvoutýdenní zápolení sportovců přineslo mnoho radosti, ale i zklamání. Pro českou reprezentaci skončily ziskem dvou medailí - zlaté skokana-akrobata Aleše Valenty a bronzové běžkyně na lyžích Kateřiny Neumannové na 15 kilometrů volnou technikou. Potěšilo i několik umístění v první desítce, ať už bězce na lyžích Lukáše Bauera, či štafet biatlonistů a běžkyň.

Slavnostní zakončení Olympijských her,  Foto: ČTK
Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek považuje za největší vítězství v Salt Lake City skutečnost, že se hry vůbec uskutečnily. Po událostech z 11. září to podle jeho slov nebylo samozřejmé. Ocenil i to, jak svou roli zvládli hostitelé. "Je to obdivuhodné, vzhledem k tomu, že před třemi lety byl organizační výbor v troskách," připomněl demisi, vyvolanou úplatkářskou aférou. Organizace byla podle jeho mínění téměř dokonalá. "Hry však měly i své kazy," řekl Jirásek a měl na mysli především klíčící dopinkové aféry i skandál kolem rozhodování v krasobruslařské soutěži sportovních dvojic. Z pohledu české účasti vyzdvihl medailisty. "Je mi líto, že hokejisté vypadli už ve čtvrtfinále a že tím pro nás hry ztratily gradaci, ale hráči si zaslouží obdiv. Bylo to skvělé mužstvo, které bojovalo do poslední vteřiny,"řekl Jirásek.

A co si o prohraném čtvrtfinálovém utkání s celkem Ruska myslí kapitán českého výběru Jaromír Jágr?

"My jsme si to prohráli sami. Měli jsme velký nástup do zápasu, velké příležitosti, pak jsme nevyužili přesilovku pět na tři a to nás asi třošičku zabilo. My jsme do toho bušili, bušili a výsledek nebyl žádný, stále to bylo 0:0. Ve druhé třetině jako bychom ztratiti nohy. Neměli jsme sílu a Rusové převzali iniciativu a začali hrát lepší hokej než my. Když mužstvo tlačí, tak většina šancí je hrozně z blízka, kde je deset hráčů a vždy to někdo odrazí, zastaví. Lepší je netlačit a ujíždět z protiútoků tři na dva. Když je moc velká převaha není jednoduché dát gól. Já si nemyslím, že byli lepší než my a o to víc to mrzí. Když na to máme, máme šanci postoupit a sami si to prohrajeme. To je asi největší zklamání, které může člověk zažít. Prostě neumímé dát gól."

Nejúspěšnějším českým olympionikem byl bezesporu skokan-akrobat Aleš Valenta. Na otázku, zda po zisku olympijského zlata bude mít dostatečnou motivaci pro další závody, odpověděl:

"Určitě u mě motivace vždy je a až nebude, tak v té chvíli asi skončím. Pro mně není motivací sbírat medaile. Já nejsem sběratel medailí. Já jsem člověk, který se snaží dobře závodit a skákat a to se budu snažit pořád."

Motivací pro něj i další české sportovce jsou bezesporu také další zimní olympijské hry v roce 2006, které bude hostit italský Turín.


Pojďme teď na domácí fotbalové trávníky. O víkendu se hrálo 19. kolo první ligy. Pražská Sparta měla šanci vrátit se do čela tabulky, kde ji na jedno kolo vystřídala žižkovská Viktoria. Sparťané se v jarní části soutěže potýkají s velkou marodkou a s výpadkem formy, ale v nedělním utkání s Opavou neponechali nic náhodě. Zlolali ji 4:1 i přes to, že dohrávali oslabení o vyloučeného brankáře Špita, který zahrál rukou mimo šestnáctku. Viktoria Žižkov, rival letenských v boji o čelo tabulky, nastoupila už v pátek na hřišti Bohemians. Ve sněhové smršti se hrál bojovný zápas, z něhož si soupeři odnesli po jenom bodu za remizu 1:1. Trenér žižkovských Zdeněk Ščasný nebyl s tímto výsledkem příliš spokojen:

"Já si myslím, že jsme tady ztratili dva body, protože až na prvních dvacet minut, kdy Bohemka hrála sice aktivně, začala hrát velice tvrdě a agresivně, což je naprosto v pořádku, tak jsme kontrolovali vývoj utkání. Byli jsme, podle mého názoru, nejen lepším, ale hlavně nebezpečnějším mužstvem. Vypracovali jsme si několik šancí, které jsme nedokázali klidně vyřešit. Na druhou stranu jsme Bohemku téměř do ničeho vůbec nepustili a z toho pohledu si myslím, že jsme byli lepším mužstvem. Bohužel jsme asi doplatili na vyloučení Hunala. Od té doby jsme samozřejmě spokojen i za bod, ale myslím, že i o deseti lidech jsme měli dvě, tři gólové šance a paradoxně jsme pak ještě mohli vyhrát."

Lodivod Bohemians Vlastimil Petržela po utkání přiznal, že soupeř byl lepší:

"Hráli velice dobře v obraně, do velkých šancí nás nepustili. Byli výborní ve vzduchu. My jsme s tím počítali, ale bohužel naši hráči se tlačili hlavně vzduchem a tam jsme neměli šanci. Měli jsme sice neustálou převahu, ale převaha utkání nerozhoduje. S výsledkem nejsem vůbec spokojen, ale spokojen také nejsem s nasazením některých hráčů."

V ostatních utkáních 19. kola první fotbalové ligy byly zaznamenány tyto výsledky: Ostrava - Slavia Praha 0:0, Brno - Drnovice 2:1, Synot Staré Měsro - Olomouc 2:1, Blšany - Příbram 0:1 a Liberec - Hradec Králové 2:0. Zápas Teplice - Jablonec byl odložen pro nezpůsobilý terén. V tabulce tedy vede Sparta před Žižkovem a Libercem. Poslední je stále Opava.


Minulý týden byla zahájena jarní část evropských fotbalových pohárů. Pražská Sparta, o jejichž herních potížích už byla řeč, hostila ve své osmifinálové skupině C Ligy mistrů Panathinaikos Atény. Po nemastné, neslané hře podlehla Sparta svému řeckému soupeři 0:2. Unavený reprezentační záložník Jiří Jarošík po zápase neskrýval zklamání:

"Rozhodl asi první gól, který jsme dostali zbytečně. Chtěli jsme hrát na nulu vzadu, to se nám nepodařilo a do toho se asi odvíjel výsledek. Dnes jsme nehráli dobře jako mužstvbo a ani já jsem se s postupem času neuplatnil. My jsme hráli špatně a Panathinaikos hrál výborně, tak že se tam těžko dostávalo, hrozně těžko."

Odveta na hřišti Panathinaikosu se hraje ve středu. V tabulce má Sparta po třech zápasech tři body za výhru v Portu.

Mnohem lépe se vedlo hráčům Slovanu Liberec v Poháru UEFA. V úvodním osmifinálovém zápase uhráli v Lyonu s domácím Olympique remízu 1:1. A jak viděl průběh zápasu střelec liberecké branky Jiří Štajner?

"My jsme nasadili určité tempo a prvních dvacet minut jsme je do ničeho nepustili. Sami jsme měli nějaké šance. Ve druhém poločase oni trošku zapnuli, ale my jsme potřebovali hrát. Stále jsme ohrožovali jejich branku, což se nám dařilo. Jedné desetiminutoivce oni zapnuli hodně a to se nedalo nic dělat. Pak jsme se z toho dostali, měli jsme několik protiútoků, udrželi jsme míč vepředu a už to zase šlo. Ke konci dali gól vlastně z ničeho."

O francouzském celku se říká, že na hřištích soupeře je "poloviční". Podle brankáře libereckých Antonína Kinského ale šance jeho celku v odvetě nejsou vyšší:

"Já bych to určitě nezvyšoval. Je to nejlepší mužstvo, z kterým jsme zatím hráli. Já si myslím, že to bude pro diváky velice zajímavý zápas a doufám, že nás přijdou v hojném počtu podpořit, abychom uspěli."

Odvetný zápas v Liberci je na programu ve čtvrtek.