Ombudsmanem se stane Pavel Varvařovský

Pavel Varvařovský, foto: ČTK

Novým, v pořadí druhým, ombudsmanem se stane Pavel Varvařovský. Jaké má nový ombudsman plány a jaké byly reakce na jeho zvolení?

Pavel Varvařovský,  foto: ČTK
Zatímco v červenci poslanci nástupce zesnulého Otakara Motejla nezvolili, tentokrát byli úspěšnější. Nový ombudsman, který je bývalým ústavním soudcem, o své kandidatuře řekl.

"Já jsem velice dlouho váhal, než jsem se do té své měsíční volební anabáze pustil a vlastně mě dostali ti, kteří znali doktora Motejla i mě a oni mi říkali: Nevzdávej to, Ota by byl rád."

Čtyřiašedesátiletý Varvařovský by chtěl podle svých slov být tak trošku mladší doktor Motejl, být trochu nad věcí a nepouštět se do žabomyších válek. Pro ombudsmana by chtěl získat právo obrátit se na Ústavní soud s návrhem na zrušení zákonů nebo jejich částí, nejen podzákonných norem.

Anna Šabatová
Předsedkyně Českého helsinského výboru Anna Šabatová, která sama před časem na funkci kandidovala, je s výsledkem volby spokojena. K osobě nového ombudsmana říká:

"Já bych chtěla zdůraznit, že doktor Varvařovský je odborník na správní právo a na ústavní právo a to jsou dvě oblasti práva, které jsou naprosto klíčové pro instituci veřejného ochránce práv. Devadesát pět procent té klasické, původní ombudsmanské agendy se týká správního práva, takže tam se do čela dostává odborník, který může být podřízenými i úřady velmi respektován."

Varvařovského na post ombudsmana nominoval Senát a měl podporu vládní koalice, i přesto však prezidentského protikandidáta Johna Boka porazil až ve druhém kole volby. Opozice to chápe jako signál nejednotnosti koalice. Místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek uvedl:

Lubomír Zaorálek
"Nám připadá, že ten současný kandidát ani svým renomé není nyní formát, jako byl Otakar Motejl. Samozřejmě byl zvolen, takže mu přeji v této funkci hodně štěstí. V tuto chvíli se obávám, že ta volba není na takové úrovni, jako když úřad reprezentoval pan Motejl."

Předseda klubu TOP 09 a Starostové Petr Gazdík v tom, že Varvařovský byl zvolen až ve druhém kole, nevidí problém. Je podle něj lepší, když má veřejný ochránce práv jiné názory, než současná vládní garnitura.

"Jsme rádi, že se podařilo zvolit ombudsmana, sice ve druhém kole, ale podařilo se. Pan Varvařovský je určitě velmi vhodný kandidát a věřím, že svou práci bude vykonávat ve stopě předešlého ombudsmana Otakara Motejla tak, aby pomáhal obyčejným lidem, aby se domohli práva proti úřadům a proti všemu bezpráví, které se v této zemi děje."

Funkce ombudsmana se Varvařovský ujme složením slibu do rukou předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové, ze zákona na to má deset dní.