Opilí školáci slavili konec školního roku, někteří skončili v nemocnici

Celkem 11 opilých školáků skončilo ve čtvrtek v péči pražských záchranářů. S lahví alkoholu v ruce slavily vysvědčení a konec školního roku děti ve věku od 13 do 17 let - pět dívek a šest chlapců. Šestnáctiletý hoch skočil kvůli opilosti na jednotce intenzivní péče, dvě stejně staré dívky byly převezeny na záchytku. ČTK to sdělila mluvčí pražské záchranky Simona Cigánková. "Ve výčtu jsou zmíněny pouze výjezdy, které skončily v nemocnici. Několik opilých dětí také přivezli do nemocnic jejich rodiče. "S jistotou lze tedy říci, že v nemocnicích bylo ošetřeno či hospitalizováno daleko více dětí, než včera pražští záchranáři vezli," dodala Cigánková.

Prvního opilého školáka vezla záchranka na ošetření už před 11:00. Šestnáctiletý mladík se potácel před hotelem Comfort v Praze 6 - Řepích. Posledním byl hoch, který byl tak opilý, že ho večer před 19:00 sanita musela odvézt na dětskou jednotku intenzivní péče Všeobecné fakultní nemocnice. Školáci popíjeli na nejrůznějších místech. Záchranka zasahovala na dětském hřišti, autobusové zastávce, u rybníka a alkoholem zmoženou dívku nalezli záchranáři ležet také před katedrálou sv. Ludmily na náměstí Míru v Praze 2.

Nejvíce práce však záchranářům a policii přidělaly dvě dívky, které se posilněny alkoholem usadily na strom ve Štěpánské ulici v Praze 2. Opilé školačky byly agresivní a poté, co je ze stromu sundali hasiči, se pokoušely zdemolovat vnitřek sanitky. Policisté jim proto museli nasadit pouta. Nakonec skončily na záchytce nemocnice Na Bulovce.

Podle Cigánkové jsou případy konzumace alkoholu dětmi stále častější. Děti se opíjejí například i při pálení čarodějnic či oslavě Valentýna - svátku zamilovaných. "Výjimkou nebývají ani situace, kdy se parta dětí složí na koupi často tvrdého alkoholu, který pak konzumuje v parcích a na dětských hřištích," uvedla mluvčí.