Dětské letní tábory zažívají v Česku renesanci, někde mají vyprodáno už od zimy

Foto: Barbora Hakenová

Čím dál víc dětí z Česka tráví svůj prázdninový čas pod stanem či v chatce. Zájem o letní tábory je v letošním roce obrovský a Česko je v tomto ohledu světovým unikátem. Na řadě míst jsou už pobyty vyprodané od zimy. A se zájmem o tábory roste i jejich cena.

Foto: Barbora Hakenová
Důvodů pro zvyšující se zájem o tábory je několik. Jedním z nich je i to, že řada rodičů chce, aby děti měly prázdninový program plný zážitků a dobrodružství. Prostě bydlet ve stanu či v chatce, hrát hry v přírodě, chodit na výlety, najít nové kamarády a hlavně vynechat mobily a počítače.

Největším pořadatelem táborů v Česku je organizace "Junák - český skaut". Ta letos vypraví přes 32 tisíc dětí, tedy asi o dva tisíce víc než v loňském roce. "Oproti loňskému roku je táborů o něco víc, zhruba o 30, přesně 1076. Nejčastěji tábor trvá 14 dní, ale máme oddíly, je jich zhruba 150, které vypraví tábor na 15 až 21 dní,"řekla Českému rozhlasu mluvčí organizace Barbora Trojak.

Zájem o tábory se zvyšuje i přesto, že oproti loňsku ceny pobytů zdražily. Týden na táboře vyjde v průměru na čtyři tisíce korun na týden. Za poslední roky ceny stouply v řádu stovek korun. Hlavně kvůli dražším energiím, potravinám i honorářům pro vedoucí. To ale neplatí pro skautské tábory. Tam jsou podle Barbory Trojak ceny jedny z nejnižších.

"Díky tomu, že skautští vedoucí jsou dobrovolníci, kteří pracují ve svém volném čase a bez nároku na odměnu, tak průměrná částka se pohybuje okolo tisícovky za týden. Samozřejmě závisí to také na tom, jestli na tábor přispělo třeba město nebo kraj. To potom ve finále částku ještě sníží."

Skautské tábory jsou určeny zejména pro členy skautských oddílů. Probíhají bez elektřiny, v přírodě, v lese nebo na louce, kde děti spí v typických podsadových stanech nebo v indiánských tee-pee. Na děti tam čeká nabitý program. Kromě her a zábavy se ale také učí novým dovednostem a starají se o samotný chod tábora.

Různá podoba táborových dobrodružství

Ilustrační foto: Ľubomír Smatana,  Český rozhlas
Tábory pořádají i různé další organizace dětí a mládeže. Zatímco rodiče a prarodiče dnešních školáků mohli volit téměř výhradně mezi pionýrskými tábory s indiánskými bojovkami či pobyty v přírodě, dnešní děti mají na výběr z velkého množství táborů se speciálním zaměřením.

Mohou se například vydat do tábora čar a kouzel, kde prožijí dobrodružství jako Harry Potter, nebo plnit obtížné a dobrodružné úkoly jako v pevnosti Boyard, setkat se pohádkovými bytostmi či objevovat tajemství vesmíru. Řada táborů nabízí výlety na raftech, jízdu na koni či lanovou dráhu,

Mezi stálice táborů patří třeba i historické události, divoký západ, pravěk nebo jiné dobrodružné náměty. Nechybí ani jazykové tábory, army tábory, sportovní tábory, tábory s fantasy tematikou.

V posledních letech roste i obliba příměstských táborů. Zpravidla se konají od rána do večera, od pondělí do pátku. Ve srovnání s klasickými pobytovými tábory jsou levnější a dětem se tam postarají o program během dnů, které jejich rodiče tráví v zaměstnání.