Antonín Zavadil vede dětské tábory nepřetržitě 62 let

Sezóna letních táborů pro děti už skončila. Česko má v této oblasti jednoho rekordmana. Je jím Antonín Zavadil, zvaný "Zaďa", který vede tábory nepřetržitě 62 let a stále má plno. Začátkem září byl zapsán do Databanky českých NEJ. Zdeňka Kuchyňová se zeptala Miroslava Marka z Agentury Dobrý den, která rekordy eviduje, kdy pan Zavadil vedl dětský tábor poprvé.

"Od roku 1946, tedy hned po válce až do letošní sezóny, do roku 2007 nevynechal ani jeden rok, kdy by nevedl nějaký dětský tábor. V některých letech jich bylo i mnohem víc, takže on za 62 let už odvelel celkem 153 táborových turnusů a jeho rukami nebo lépe řečeno hrami z jeho hlavy a ze skautské zásobárny her prošlo na jeho táborech už 21 tisíc dětí. Už v těchto dnech, tedy na začátku září, má téměř obsazený tábor na příští rok. Přestože panu Zavadilovi je už 77 let, tak stále dokáže s malými dětmi komunikovat a zaujmout je tak, že se pořád vrací a vrací."

Antonín Zavadil začínal jako vedoucí skautských táborů. Po roce 1968 musel dokonce pracovat pod cizími jmény. Nedokázal totiž svoji vášeň opustit.

"Všechno se to vyřešilo asi o 8 let později v roce 1976. Všichni funkcionáři, jejichž děti se zúčastňovaly jeho táborů, si řekli: udělejme už ze Zavadila zase Zavadila, všichni víme jak to je. On to dělá dobře, tak ať to dělá pod svým pravým jménem."

Říkal jste, že vymýšlel hry, kde vůbec bral inspiraci?

"Ta největší inspirace pochází od Jaroslava Foglara, člověka, který byl zpočátku právě tím motivem a velkou inspirací pro "Zaďu", jak se panu Zavadilovi přezdívalo a přezdívá. On měl dlouhá léta sen setkat se s autorem všech těch knih, ze kterých čerpal. To se mu skutečně podařilo v roce 1990. Když se sešli naposled, to už bylo po několikáté, to už byl Jaroslav Foglar nemocný a téměř neviděl, tak on mu údajně řekl: Zaďo, já až umru, tak ty budeš ten, kdo bude nejstarším pracovníkem na dětských táborech. A už je to tady a Antonín Zavadil po právu díky své činnosti byl zapsán do české knihy rekordů."

Jsou tábory pana Zavadila různě po Česku nebo má své místečko, kam se neustále vrací?

"On má vždycky po různá období nějaká svá místečka. Teď žije v Rýmařově a tam na severní Moravě v posledních dvanácti letech vede své tábory. Ale byly časy, kdy dělal tábory na Prostějovsku, a tak jak se stěhovala ta místa, tak se stěhoval i pan Zavadil se svými táborníky."