Přehled tisku

Foto: Archiv Radio Prag
0:00
/
0:00

Evropská komise chce sjednotit podobu cigaretových krabiček. Z obalů mají zmizet veškeré obrázky, barvy i loga výrobců. Černobílé krabičce bude dominovat varování o škodlivosti kouření. Uvedly to Lidové noviny.

Evropská komise chce sjednotit podobu cigaretových krabiček. Z obalů mají zmizet veškeré obrázky, barvy i loga výrobců. Černobílé krabičce bude dominovat varování o škodlivosti kouření. Uvedly to Lidové noviny. Označení výrobce či značky má být uvedeno tak, aby mělo pouze informační, nikoliv reklamní charakter. Přes celosvětové tažení proti kouření dosud podobné opatření nezavedla žádná země. Návrh na "vyblednutí" cigaretových krabiček loni zamítl litevský parlament. Tabákové výrobce iniciativa Evropské komise znepokojuje. Naopak poslanec ODS a bojovník proti kouření Boris Šťastný chce, aby tabákové výrobky byly co nejméně dostupné, například jen v lékárnách. Zdůraznil, že mnohdy atraktivní design cigaretových krabiček má přitáhnout zejména mladistvé. Tabákové firmy naopak poukazují na to, že zhoršení identifikace cigaretových značek povede k posílení nelegálního obchodování s cigaretami.


Co znamená revitalizace sportovních zařízení podle české armády? Nákup několika solárií a vířivek. Na obchod upozornil deník Blesk. Jak uvádí Lidové noviny, tehdejší ministryně obrany Vlasta Parkanová prohlásila, že podobný nákup neschvalovala. Podle mluvčího Jana Pejška tato rozhodnutí na úroveň ministra nejdou. Jedním z míst, kam byly nové relaxační stroje dodány, je i Univerzita obrany v Brně. Její mluvčí říká, že vybudování těchto zařízení nepožadovali, nicméně souhlasili s nabídkou ministerstva. Vloni obdrželi jedno solárium a vířivku. Náklady na zabudování dokonce převýšily i její samotnou pořizovací cenu. Zatímco studenti a učitelé v Brně si tak můžou užívat kvalitní relaxace, většina vojáků takové štěstí nemá. Třeba elitní piloti ze základny v Náměsti nad Oslavou, kteří se tu připravují na řízení gripenů, se musí spokojit se zastaralými možnostmi. Nad nadstandardním servisem pro některé vojáky se už pozastavil ministr Alexandr Vondra.


Zdeněk Tůma,  photo: www.cnb.cz
Bývalý guvernér České národní banky a kandidát TOP 09 na pražského primátora Zdeněk Tůma bude pracovat pro ministerstvo financí. Jako řádný zaměstnanec ministerstva bude šéfovi rezortu Miroslavu Kalouskovi (TOP 09) radit s obsluhou státního dluhu. Uvedl to deník E15. Ministr Kalousek naznačil, že určitou část refinancování státního dluhu je možné krýt pružněji, tedy jinými instrumenty než patnáctiletými a dvacetiletými dluhopisy. Změnou strategie by chtěl rezort uspořit zhruba pět procent ročních nákladů na správu státního dluhu. Deník píše, že v programu správy státního dluhu bude Kalousek klást velký důraz i na prodej dluhopisů do rukou občanů. "Čím více českých vládních dluhopisů bude mezi českými domácnostmi, tím více českých občanů a voličů bude mít svůj bezprostřední ekonomický zájem na tom, aby se stát choval jako řádný hospodář,"řekl ministr.


Kdo dá výpověď sám, nedostane podporu v nezaměstnanosti. Firmy budou moci řetězit smlouvy na dobu určitou po dobu pěti let místo dvou a počet hodin pro práci na dohodu se zvýší. To jsou hlavní body, které chce prosadit do konce roku ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek, píše deník Právo. Okamžitě se na něj snesla kritika odborů. Odboráři upozorňují, že lidé mohou dát výpověď i kvůli tomu, že jim zaměstnavatel neplatí. Vadí i řetězení smluv. To by podle odborů uvrhlo lidi na nejistoty a nemohli by si například vzít hypotéku.


Policisté za první letošní půlrok odhalili 844 řidičů pod vlivem drog, píšou Lidové noviny. Nikdo ale nepochybuje o tom, že jich po silnici jezdí řádově víc a jsou stejně nebezpeční jako pijáci alkoholu. Proč počet přistižených hříšníků není vyšší? Důvody jsou dva. Cena jednorázových testů na drogy je příliš vysoká. Jeden test přijde policisty na 700 korun. Policista musí mít jasno, aby zbytečně nevyplýtval takové peníze, míní Václav Bašta, velitel dopravní policie Pardubického kraje. A to je další problém. Řada policistů totiž bez použití testu drogou ovlivněného řidiče nepozná. A to navzdory tomu, že jsou policisté na rozpoznávání drog pravidelně školeni. I když se počet odhalených drogových případů pomalu zvyšuje, je jich stále málo. Podle odborníka na drogovou závislost Marka Blažejovského z Národní protidrogové centrály se může situace ještě zhoršit. K řidičáku totiž míří generace mladistvých, z nichž třeba marihuanu užívá skoro polovina.


Spor o sexuální výchovu v Česku vrcholí, zapojil se i premiér Petr Nečas. Jak uvádí Mladá fronta Dnes, nový ministr školství musí řešit nečekaný problém. Jak mají učitelé s dětmi mluvit o sexu. Nová příručka vzbuzuje emoce. Ministr se schází s jejími kritiky i autory. Odpůrci požadují, aby ministr zavedení sexuální výchovy na školách zakázal - podle nich mimo jiné vede k sobectví a propaguje sex bez lásky. Petici, kterou zorganizoval brněnský Výbor na obranu rodičovských práv, podepsalo skoro 6 tisíc lidí. Mezi autory příručky je známá sexuoložka Hanka Fifková či Petr Weiss. Ministr patrně nechá příručku jen částečně upravit. Jak řekl, souhlasí s tím, že je třeba sexuální výchovu zakotvit v nějakém širším předmětu. Otázkou se zabývá i premiér, sám praktikující katolík, který z ní z rovna nadšený není. Podle psycholožky Václavy Masákové však sexuální výchova do škol rozhodně patří. Ani jí se však nelíbí některé doporučované postupy, jak děti s touto problematikou seznamovat. Rozruch, který dlouho připravovaná příručka vzbudila, nejspíše ministr školství nečekal.


Rekreace dětí z oblasti Černobylu
V Česku by mohlo dojít k revolučnímu rozložení letních prázdnin do čtyř měsíců při zachování nynější dvouměsíční délky. Jak píše deník Právo, s návrhem přišly tuzemské cestovky už loni. Ministesterstvo školství ho ale zamítlo. Letos ale získali stoupenci tzv. klouzavých prázdnin vlivného spojence - Evropskou komisi. A nápad se zamlouvá i mnohým ředitelům škol. Regiony by si mohly dvou měsíční prázdniny rozložit od června do konce září. Po vzoru jarních prázdnin, též klouzavých, řekl Právu místopředseda Asociace cestovních kanceláří Jan Papež. Děti by tak mohly mít prázdniny 14 dní, pak 14 dní školu a zase volno. České ministerstvo se nadále vzpouzí. Nechceme jakkoli měnit tradiční model, řekla mluvčí úřadu Šárka Svobodová.