Opozice části Brno-střed chce změnit způsob přidělování bytů

Opoziční zastupitelé největší brněnské městské části Brno-střed požadují změnu způsobu přidělování bytů. Chtějí například, aby se o hodnocení žadatelů hlasovalo tajně, obdobně jako u veřejných soutěží. "Tím by bylo zamezeno možnému neobjektivnímu hodnocení," řekl novinářům předseda zastupitelů za ČSSD Michal Bortel. Koalice se jednání o změně systému do budoucna nebrání. Tajné hlasování by podle Bortela zabránilo účelovým spojenectvím s ohledem například na stranické kolegy. "Navrhneme radě městské části utvoření pracovní skupiny, složené z předsedů zastupitelských klubů, která by návrh připravila," uvedl. Opozice také podle něj bude požadovat, aby hodnocení žadatelů bylo rozděleno do několika kategorií kritérií.

Ke změně opozici inspirovala nedávná aféra zastupitele Brno- střed Jaroslava Jemelky z ODS. Jemelka je podezřelý, že slíbil za úplatek ve výši asi 175.000 korun přednostní přidělení bytu v centru jihomoravské metropole. Jemelka vinu popírá. Radniční koalice diskusi o změně systému nevylučuje. "Je to velmi těžké, každý má jiné přednosti při přidělování bytů," řekla ČTK místostarostka Marie Stehlíková (KDU-ČSL). V tajném hlasování ale výraznou změnu nevidí. "Pokud se domluví nadpoloviční většina, tak je jedno, zda hlasují veřejně či neveřejně," míní.

Podle mluvčího radnice Romana Buriána může opozice například na zasedání zastupitelstva interpelovat radní a dožadovat se změny pravidel. Rada je v takovém případě povinna se interpelací zabývat. Samozřejmě může odpovědět, že nesouhlasí s předloženými návrhy, uvedl mluvčí radnice. Do září by mělo zastupitelstvo Brna-střed, městské části s takřka 80.000 obyvateli, kompletně rekonstruovat bytovou komisi.

Po celém Brně začne zřejmě od podzimu fungovat centrální systém evidence žadatelů o obecní byt. Ten by měl zabránit tomu, aby se lidé ucházeli o byt ve více městských částech najednou, případně již nějaký při žádosti o něj vlastnili.