Otázkou romské migrace se bude zabývat česko-slovenská komise

Otázkou migrace slovenských Romů do České republiky se bude zabývat společná česko-slovenská komise. Zasednou v ní představitelé ministerstev vnitra, zdravotnictví, zahraničí a práce a sociálních věcí. Na jejím sestavení se v úterý dohodli místopředsedové vlád obou zemí Petr Mareš a Pál Csáky. Problém s migrací Romů do Česka začaly na obou stranách řešit pracovní skupiny, na jejichž vzniku se v květnu dohodli premiéři Vladimír Špidla a Mikuláš Dzurinda. Nová komise by podle Csákyho měla vzniknout do měsíce.

Vedle problémů souvisejících s romskou migrací se oba vicepremiéři dotkli spolupráce při integraci obou zemí do Evropské unie a ujistili se o vzájemné podpoře. Rovněž diskutovali o druhém článku evropské ústavy, který je věnován problematice lidských práv, a o českých zkušenostech z příprav antidiskriminačního zákona.

Pál Csáky se také setkal s místopředsedou Senátu Janem Rumlem. Hovořili spolu i o stanoviscích obou zemí k evropské ústavní smlouvě, kterou se začne od soboty zabývat mezivládní konference EU. Podle Rumla je pozice obou zemí "téměř totožná". Oba politici hovořili i o slovenském antidiskriminačním zákonu, jehož schválení podle Csákyho může být zproblematizováno pasáží o právech homosexuálů, uvedl Ruml.