Otevřené restaurační zahrádky, kulturní akce venku, rozšířená výuka – od pondělí se v Česku uvolňují další opatření

Od pondělí 17. května bude možné uspořádat oslavu, večírek, nebo sportovní setkání pro více než dva účastníky. Podle nového opatření vlády se může setkat maximálně 10 lidí uvnitř a 50 venku. Podmínkou ale je, že všichni budou mít nasazený respirátor nebo roušku s vyšší ochranou. Také musejí být otestovaní, případně už za sebou mít kompletní očkování. Setkávat se mohou také ti, kteří nemoc covid-19 prodělali v posledních 90 dnech.

Poprvé po několika měsících budou moci zákazníci navštívit zahrádky restaurací a hospod. Na zahrádkách musí být mezi stoly rozestupy alespoň 1,5 metru, stejná vzdálenost bude muset být i od okolí, například chodníku. U stolu budou smět sedět nejvýše čtyři lidé, pokud to nebudou členové jedné domácnosti.

Dalšího rozvolnění se dočkají školáci. Na prvním stupni základních škol se ruší rotační výuka. Všechny děti z prvních až pátých tříd půjdou zpět do lavic. Bez rotací bude v části republiky fungovat i druhý stupeň základních škol a nižší stupně víceletých gymnázií a konzervatoří. „Jde o Střední Čechy, Prahu, Pardubický, Liberecký, Královéhradecký, Karlovarský a Plzeňský kraj,“ vysvětlil ministr školství za ANO Robert Plaga.

Od 17. května budou také obnoveny návštěvy v nemocnicích a sociálních zařízeních.