Paroubek by chtěl s Topolánkem mluvit příští týden i o euroústavě

Příští týden by se chtěl premiér Jiří Paroubek sejít se šéfem opoziční ODS Mirkem Topolánkem a hovořit s ním mimo jiné o schvalování evropské ústavní smlouvy. Ministerský předseda ČTK řekl, že sociální demokraté jsou ochotni ustoupit od prosazování obecného referenda a podpořit vypsání jednorázového plebiscitu. Rozhodně ale trvají na spojení termínu referenda a voleb do sněmovny. "Republika si nemůže dovolit plýtvání penězi na dvoje hlasování v průběhu několika měsíců," zdůvodnil postoj ČSSD Paroubek.

Občanští demokraté se obávají, že socialisté použijí část z 200 milionů korun, které vyčlenila vláda na kampaň k referendu, na vlastní předvolební propagaci. Paroubek považuje tento argument za bezpředmětný. Zneužití peněz brání podle premiéra kontrolní mechanismy. "To by si nedovolil nikdo," konstatoval.

S konečným rozhodnutím o způsobu schválení euroústavy čeští politici otálejí mimo jiné kvůli očekávání výsledků francouzského referenda. Francouzi jsou zatím nerozhodní, rozhodnou v neděli. Aby euroústava vstoupila v platnost, musí ji schválit všechny členské státy EU.