Paroubek: Evropa nestrávila své rozšíření

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Po dvou neúspěšných referendech o euroústavě ve Francii a Nizozemsku skončil víkendový finanční summit Evropské unie bez dohody. Nejvyšší představitelé Evropské unie na svém setkání v Bruselu sice dokázali najít kompromis ohledně dalšího osudu evropské ústavy, jednání o rozpočtu EU pro období 2007-13 ale skončila fiaskem. Zúčastnění politici hovoří o hluboké krizi unie. Jak na jednání pětadvacítky reagují čeští představitelé?

Foto: ČTK
Premiér Jiří Paroubek před bruselským summitem o návrhu rozpočtového výhledu nepřipouštěl neúspěch. On sám byl připraven jej za českou stranu podpořit.

"Já si myslím, že je zájmem zemí Evropské unie se dohodnout. Pokud by se nedohodli, znamenalo by to fatální následky, takže já nepředpokládám, že by ty země postupovaly iracionálně,"řekl před jednáním.

Podle informací z Bruselu se proti návrhu postavila nejen Británie, ale také Nizozemsko, Švédsko, Španělsko a překvapivě Finsko. Zbývajících 20 zemí včetně Česka návrh podpořilo. Řada z nich na poslední chvíli navrhla, že se zřeknou části svých příjmů z rozpočtu EU, pokud se podaří dohodu zachránit; ČR se k této iniciativě také připojila.

Premiér Jiří Paroubek soudí, že ústupky by bývaly byly lepší než neschválení rozpočtu a že není vhodná doba na národní egoismy. Výsledek hájí jako pouze první kolo jednání: "To druhé nastane za britského předsednictví. Samozřejmě horší by bylo, kdyby se to povedlo až někdy v příštím roce, tzn. v červnu příštího roku za rakouského předsednictví. To by skutečně na přípravu těch programů a těch projektů nebylo dostatek času a to by nebylo nic příznivého. Ale nemá smysl si nic nalhávat, ta situace je vážná, ta situace je krizová. Prostě Evropa nestrávila své rozšíření."

Český ministr zahraničí Cyril Svoboda,  foto: ČTK
Také český ministr zahraničí Cyril Svoboda je přesvědčen, že neúspěch summitu je způsoben tím, že nebyl dosud ve starých členských zemích akceptován fakt rozšíření unie:

"Není dobré, obzvlášť poté, co se EU rozhodla, že bude realizovat rozšíření o deset nových zemí, nemůže se vzdát svého závazku toto rozšíření realizovat. Realizovat i tím, že bude platit koheze a solidarita. Protože jinak je rozpor mezi slovy a skutky."

Podle místopředsedy opoziční Občanské demokratické strany Petra Nečase je skutečnost, že krizi vyvolaly země původní patnáctky, důkazem toho, že její příčinou není rozšíření unie. Krach dohody jen demaskoval dlouhodobější problémy uvnitř unie, včetně umělého závazku prohlubovat integraci, který nebyl v souladu se skutečnými zájmy členských zemí, soudí Nečas.

Podle Nečase i podle Paroubka se výsledek summitu výrazně dotkne domácího jednání o euroústavě. Paroubek připouští, že referendum o euroústavě lze prosadit dvěma způsoby:

"Bez dohody s opozicí se to neobejde, takže z toho musí koaliční strany vyvodit určité závěry. No a ta rozhodnutí pak mohou variantně následovat. Buďto se budeme snažit projít s tou ratifikací poslaneckou sněmovnou - bez vyhlídek, pokud k tomu nebudou občanští demokraté ochotní, nebo se rozhodneme ten proces posunout, což z mého hlediska je pravděpodobné a já to koalici také navrhnu."