Přehled tisku

0:00
/
0:00

Požadavek ČSSD, aby se konalo referendum o nové evropské smlouvě, je podle komentáře Lidových novin v evropském kontextu protismyslný. Celé mnohaměsíční diplomatické manévry kolem náhrady euroústavy měly totiž jeden základní parametr: za každou cenu se vyhnout dalším referendům, píše komentátor deníku.

Požadavek ČSSD, aby se konalo referendum o nové evropské smlouvě, je podle komentáře Lidových novin v evropském kontextu protismyslný. Celé mnohaměsíční diplomatické manévry kolem náhrady euroústavy měly totiž jeden základní parametr: za každou cenu se vyhnout dalším referendům, píše komentátor deníku. Domnívá se, že předseda ČSSD Jiří Paroubek se zřejmě referendem hodlá prezentovat jako kandidát na nově zřizovanou funkci prezidenta Evropské rady. Je to dost krkolomné vysvětlení, ale co dělat, když se žádné logické nenabízí?, uzavírá autor komentáře.


Foto: ČTK
Komentář deníku Právo se vrací k víkendovému summitu Evropské unie a vetu, jímž v jeho průběhu hrozilo Polsko, které ale nakonec pod německou pohrůžkou izolace ustoupilo a přijalo kompromis. "Bruselský souboj tak ukazuje cenu veta i české politice. Občas to může být užitečný nástroj. Pokud však stojí 26 států proti jednomu, verdikt Unie se pouhým vetem nadlouho blokovat nedá," napsal autor. Relativně omezená role veta podle něj však neznamená, že se Unie mění v "superstát", nebo že se jím už stala. Unie je a ještě dlouho bude spolkem států a jejich vlád. Použití veta však omezuje suverenitu většiny členských států, které určitý společný krok prosazují. Není divu, že veto se tedy v Unii bere jen jako překonatelná překážka - zvlášť, když je vetující slabý a izolovaný, dodává autor.


Tony Blair,  foto: ČTK
Zástupce šéfredaktora Mladé fronty Dnes v souvislosti s koncem éry dosavadního britského premiéra a šéfa labouristů Tonyho Blaira píše o stylu, podle něhož prima postavený projev či dojemná návštěva zoo jsou totéž, ne-li více než skutečná politika, a že efektním vystupováním na veřejnosti a pečlivým studiem průzkumů lze zastřít chyby, myšlenkovou mlhu a nejasnost. V tomto možná jediném, zato dost výrazném ohledu žije blairismus i v české politice, píše autor, přičemž zmiňuje mimo jiné prvního místopředsedu ODS a pražského primátora Pavla Béma a šéfa ČSSD Jiřího Paroubka.


Komentář Hospodářských novin se zamýšlí nad výsledky průzkumu, který odhalil, že tři čtvrtiny českých firem mají zkušenost s korupcí. Zároveň však upozorňuje na to, že podle mezinárodních šetření se české podnikatelské prostředí lepší. Výzkum Světové banky v 26 postkomunistických zemích ukázal, že "korupční daň", která představuje procento tržeb určených na úplatky, se u českých podniků snížila ze 4,5 procenta v roce 1999 na loňských 0,6 procenta tržeb. Totéž potvrdila i interview s britskými manažery, která v roce 2005 na zakázku Transparency International vedla agentura GfK. Podle nich je v Česku etika podnikání horší než ve starých zemích EU, ale lepší než ve zbytku nových. Skeptičtí Češi ale podle komentátora přesto chlácholení nevěří. List se tak v závěru obrací na ty, kteří se stanou svědky uplácení. I v průzkumu Hospodářské komory bylo mnoho lidí donuceno ke korupci, ale jen jeden či dva si stěžovali a žádali nápravu, uzavírají Hospodářské noviny.


Podniky by se mohly dočkat snížení daňové sazby na 19 procent dříve než v roce 2010, jak zatím ve svém návrhu předpokládá vláda. Poslanecký klub ODS posuzuje plán, který připravili straničtí experti a který podle informací Mladé fronty Dnes s rychlejším poklesem firemních daní počítá. Podle deníku ODS diskutuje i možném snížení zdanění fyzických osob proti původní vládní představě 15 procent z takzvané superhrubé mzdy, kterou tvoří plat zaměstnance plus odvody na pojištění placené zaměstnavatelem. "Budeme usilovat o to, aby celkové zdanění osob i firem bylo nižší než ve vládním batohu,"řekl listu šéf daňové expertní skupiny ODS Michal Doktor. O detailech nechtěl hovořit, uvedl jen, že u fyzických osob by mohl být ponechán výpočet prostřednictvím superhrubé mzdy. Rychlejší snížení podnikových daní než v roce 2010 listu potvrdili také dva členové expertní skupiny - bývalý poslanec Martin Kocourek a ministr průmyslu a obchodu Martin Říman. "Předpokládám, že to by také měla být jedna z nejvýznamnějších změn, ke které ještě v reformě může dojít," uvedl Říman. Vláda zatím navrhuje, že firmy by měly platit místo dnešních 24 procent ze svého příjmu od příštího roku daň 22 procent, od roku 2009 ještě o dvě procenta méně a konečných 19 procent v roce 2010, připomíná Mladá fronta Dnes.


Prvňáci, kteří půjdou v září do školy, jsou první generací, která má jistotu, že nenarazí na tuhé učební osnovy. Hospodářské noviny připomínají, že tento rok totiž startuje školská reforma na základních školách. Učitelé se teď nemohou spoléhat na ministerské osnovy, musí je povinně vyměnit za vlastní studijní plány. A ty si teď sestaví podle svého, ušijí si je přímo na míru. Mezi základními školami začíná přetahování o děti a těch bude kvůli demografickému poklesu méně než v minulých letech. Školy je budou lákat na atraktivní předměty, jako je výuka jazyků, ekologická nebo multikulturální výchova. Předměty mohou také propojovat, aby děti lépe pochopily souvislosti. Některé školy dokonce slibují i peněžní odměny. Středočeské Cerhenice například dají každý rok tři tisíce korun z obecní poklady těm rodičům, kteří zapíšou své dítě do jejich školy. Právě v této vesnické škole chybí patnáct dětí. Hospodářské noviny dodávají, že obec kvůli tomu chce doplácet učitelům na platech až 700 tisíc korun ročně, aby škola nezanikla.


Adopce na dálku, to je forma charity, kterou si podle Lidových novinČeši velmi oblíbili. Podporují už kolem 25 tisíc dětí, převážně z Indie a zemí střední Afriky. Podle nadací, které adopce zprostředkovávají, mnoho lidí podléhá spasitelskému syndromu a řeší si tak své osobní problémy. Projevy takové opičí lásky jsou prý dost nebezpečné. Sponzoři třeba často dětem chtějí posílat drahé dárky a neuvědomují si, že to není dobře. Odborníci tvrdí, že děti si naopak musí uvědomit, že záleží jen na nich, jestli v životě uspějí, a že jim nikdo zvenčí později pomáhat nebude. Posílání dárků navíc bývá kontraproduktivní. Například v Keni se platí vysoká cla a samotné převzetí balíčku s botami a oblečením přijde nadaci na víc, než kolik dárek sponzora stál, dodávají Lidové noviny.


Až příště pojedete autem a rychle se kolem vás přežene jiný řidič, zkuste si všimnout, kdo to je. Za pomoci odborníků sestavila Mladá fronta Dnes typy šoférů, kteří nejčastěji nedodržují předepsanou rychlost. Do první kategorie patří "Mladí závodníci". Postoj mnoha mladých lidí k řízení shrnují dopravní odborníci větou: Mladí žijí rychlým životem a proto se tak chovají i za volantem. A právě řidiči od 18 do 22 let patří k těm nejhorším na českých silnicích. Druhá kategorie to jsou "Jezdci v drahých autech". Ti se prý především rádi předvádějí. Jsou sebejistí a vůbec jim nedochází, že mohou někoho ohrozit. A konečně třetí skupina - "Řidiči v dodávkách". Jejich šoféři porušují silniční pravidla mnohem víc než profesionální řidiči v kamionech. Dodávky tak řídí lidé bez větších zkušeností. Tak vypadá typologie řidičů-závodníků podle Mladé fronty Dnes.