Paroubek: Referendum o euroústavě nejdříve s volbami do sněmovny

Nejbližším termínem, kdy by se mohlo v Česku konat referendum o evropské ústavě, jsou podle premiéra Jiřího Paroubka volby do Poslanecké sněmovny v roce 2006. Soudí ale, že by bylo praktické, kdyby se uskutečnilo za 18 až 20 měsíců. Premiér to řekl po sobotní koaliční schůzce v Kramářově vile. Podle předsedy unionistů Pavla Němce by se mohlo lidové hlasování o euroústavě konat při některých dalších volbách, například komunálních nebo senátních.

Protože koalice nemá v obou parlamentních komorách ústavní většinu, bude v příštích dnech premiér jednat s lídry opozičních stran o podpoře jednorázovému referendu k evropské ústavě. Kampaň by neměla být zaměřena jenom na evropskou ústavu, ale na to, co přineslo členství v unii České republice. Lídr lidovců Miroslav Kalousek v tom vidí kvalitativní posun.

Hlavními tématy společenské diskuse o Evropské unii by se měla stát schengenská úmluva, zavedení eura, čerpání peněz z evropských fondů, české předsednictví unie a přínos unie českému školství. Premiér do dvou týdnů kabinetu předloží návrhy podoby kampaně. Vláda podle toho rozhodne o finančních nákladech. Podle Paroubka by na kampaň mohla rovněž přispět EU.