České reakce na francouzské odmítnutí euroústavy

Foto: ČTK
0:00
/
0:00

Francouzi v referendu zamítli Evropskou ústavu - proti se postavilo téměř 55% voličů. Francie se tak stala první zemí, která euroústavu odmítla. Jak na tuto zprávu reaguje česká politická scéna? O to se zajímala Martina Lustigová.

Foto: ČTK
Jak se na francouzské odmítnutí euroústavy dívá české ministerstvo zahraničních věcí? To nám poví jeho mluvčí Vít Kolář: "Výsledek francouzského referenda je vážnou komplikací, ale přes překvapivou převahu odpůrců ústavy není zapotřebí vyvolávat katastrofické scénáře. Ten následující čas je potřeba využít k reflexi a k nalezení rozhodnutí o strategickém postupu uvnitř EU."

Českého premiéra Jiřího Paroubka negativní postoj Francouzů mrzí: "Řeknu otevřeně, že nás to musí mobilizovat k co největší činnosti, protože nic nepřijde samo. A myslím si, že by bylo naivní od evropských byrokratů očekávat, že všech 25 států prakticky schválí v prvním kole, když to tak řeknu, Evropskou ústavu."

Premiér ČR Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Paroubkův kabinet bude i přes negativní výsledek francouzského referenda pokračovat v prosazování euroústavy, což je ostatně hlavní prioritou této vlády. Kabinet se chystá vytisknout více než milion exemplářů tohoto dokumentu a těsně před prázdninami hodlá euroústavu přibalit ke všem deníkům a zpravodajským časopisům. Kompletní znění bude doplněno o stručný výtah hlavních tezí. Na tomto záměru nic nemění ani víkendové referendum ve Francii, ani případné odmítnutí euroústavy v Nizozemsku, kde se referendum bude konat ve středu.

Naopak prezident Václav Klaus stejně jako opoziční ODS soudí, že po krachu referenda ve Francii nemá již v Evropské unii smysl pokračovat v ratifikaci tohoto dokumentu. "Potvrdilo se, co dlouhou dobu tvrdím: že je nekonečný rozdíl mezi evropskou politikou a názory normálních Evropanů. A to francouzské referendum naprosto jasně ukázalo," uvedl Klaus v Lidových novinách. ODS je přesvědčena, že výsledek hlasování je šance pro lepší uspořádání EU. Pokračuje místopředseda Evropského parlamentu za ODS Miroslav Ouzký: "Je to mrhání penězi daňových poplatníků. Ústavní smlouva jako taková je samozřejmě mrtvá. Já jsem přesvědčen o tom, že ODS by měla přijít s myšlenkou zastavení příprav referenda, zastavení mrhání těmi desítkami milionů na kampaň o Evropské ústavě, protože nyní je Evropa na tahu, nyní jsou na tahu evropské instituce, možná i Evropský parlament, a musí říci, co dál. Já myslím, že si nejprve vyžádají nějaký oddechový čas."

Český eurokomisař Vladimír Špidla,  foto: Freddy Valverde
Naproti tomu v samotném Bruselu převládá přesvědčení, že ratifikační proces má dále pokračovat. Proč? To vysvětluje český eurokomisař Vladimír Špidla: "Je to jednoduché. Protože Evropa funguje na demokratických principech. Smlouva ve svém protokolu jasně konstatovala, že budou probíhat ratifikace a že po určité době se sejde Rada a vyhodnotí situaci. A pro demokracii, má-li to být skutečná demokracie, je třeba dodržovat schválené procesy."

S pokračováním ratifikace souhlasí i politolog Jacques Rupnik: "Já myslím, že je normální, že referenda budou pokračovat. To, že se řeklo ´ne´ ve Francii, přece nemůže zastavit referendum v jiné zemi. Takže se musí počkat, až se ukončí tento ratifikační proces v Unii a potom se sejdou představitelé evropských vlád a rozhodnou se, jak budou pokračovat."

Radost nad francouzským ´ne´ neskrývají čeští komunisté. Podle svého místopředsedy Václava Exnera francouzské rozhodnutí vítají. A jak se KSČM staví k možnému českému referendu? "Jde o velmi důležitou otázku. Pokud dospějeme k názoru, že se v České republice má rozhodovat, potom my jsme od samého začátku pro referendum. A to i v této situaci."

Podle premiéra Jiřího Paroubka je nyní na stole řada variant dalšího postupu, včetně celoevropského referenda nebo rozhodování prostřednictvím parlamentu. Zatím ale kabinet o žádné změně rozhodovat nebude.