Paroubek ukončil mediální propírání sporu

Premiér Jiří Paroubek, foto: ČTK
0:00
/
0:00

Spor mezi ministrem spravedlnosti Pavlem Němcem a nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou byl podle premiéra Jiřího Paroubka ukončen. Oba ústavní činitelé se veřejně přeli mj. o své pravomoci v kauze katarského prince Sáního, který je obviněn z pohlavního zneužívání nezletilých českých dívek. Je ale problém skutečně vyřešen? Nebo premiér pouze ukončil názorové výměny dvou veřejných činitelů?

Premiér Jiří Paroubek,  foto: ČTK
Premiér Jiří Paroubek kritizoval ostrá slova, která vzájemně zazněla ze strany ministerstva spravedlnosti i ze strany státní zástupkyně Benešové:

"Já očekávám její omluvu, stejně tak očekávám omluvu od pana Dimuna ve vztahu k paní nejvyšší státní zástupkyni, protože ta slova taky přehnal, a tím to pro mě končí. Premiér tohoto státu má tolik jiných věcí na práci, že tím se nemůže už dále zabývat," řekl premiér po středeční schůzce s oběma aktéry konfliktu.

Premiérova mluvčí Veronika Skořepová doplnila: "Pan premiér oběma dal najevo, že do budoucna nehodlá připustit konflikty na veřejnosti mezi nevyššími ústavními činiteli. Schůzka sloužila k tomu, aby si vyříkali některé záležitosti, aby spolu oba komunikovali bez emocí, a pan premiér očekává, že ve velmi krátké době se celá záležitost vyřeší, že svolají nějaké koncilium a že do budoucna bude nějaká metoda práce, která povede ke snadnějšímu řešení problémů."

Němec a Benešová se přou o to, do jaké míry může ministerstvo spravedlnosti zasahovat do práce státních zastupitelství. Spor se vyhrotil zejména kvůli rozdílnému postoji v kauzách exministra informatiky Vladimíra Mlynáře a katarského prince Hámida bin Abdal Sáního, obviněného z pohlavního zneužívání nezletilých. Ve sporu jde o to, zda ministr byl, či nebyl oprávněn rozhodnout o předání případu do Kataru před předchozího návrhu soudu.

V úterý se problémem dvojího výkladu zákona měl zabývat ústavně-právní výbor sněmovny, nakonec ale poslanci nenalezli společnou vůli otázkou se vůbec zabývat. Městský soud v Praze ve čtvrtek potvrdil názor, že ministerstvo spravedlnosti nepřípustně zasáhlo do pravomoci soudu prvního stupně, když rozhodlo o předání kauzy do Kataru. Jak se domnívá předsedkyně výboru Vlasta Parkanová, nynější konflikt má dvě roviny.

"Já myslím, že toto je třeba oddělit: jedna věc je odborný spor mezi dvěma právními názory - a před chviličkou byl zveřejněn výrok městského soudu. To je věc, kdy já jako politička nejsem zvyklá hodnotit výroky soudních rozhodnutí a neučiním to ani v tomto případě. Ale myslím si, že celý ten spor obou aktérů se netýkal tohoto právního sporu v odborné rovině."

Paroubek spor o výklad zákona v případě vydání katarského prince konzultoval i s bývalým šéfem legislativní rady vlády Jaroslavem Burešem. Podle Bureše ministr Němec své pravomoci nepřekročil.