Paroubek:Státní podpora k hypotékám by měla vzrůst asi o procento

Státní podpora k hypotečnímu úvěru na pořízení bydlení by měla vzrůst. Nyní mohou lidé získat na koupi nemovitosti starší dvou let dotaci jedno procento k úrokům z úvěru. Podpora by měla podle návrhu ministerstva pro místní rozvoj stoupnout asi o procento. Novinářům to v pátek řekl ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek po skončení prvního jednání bytové tripartity.

Ministerstvo zvažuje také sjednocení podpory na starší a nové bydlení. Nyní se podpora k hypotékám na nové bydlení kvůli nízkým úrokovým sazbám na trhu neposkytuje. Paroubek odmítl, že by se na větší podporu hypoték přesunuly peníze z podpory stavebního spoření. "Já si myslím, že by to nebylo užitečné," řekl. Hypotéky jsou podle něj určené zejména pro vyšší příjmovou vrstvu obyvatel. "Chceme podpořit všechny formy bytové výstavby pro všechny vrstvy obyvatel," dodal ministr.

Na nákup bytu by podle Paroubka měla sloužit i novomanželská půjčka ve výši až 300.000 korun. Lidé by ji měli mít možnost využít jak na koupi nového, tak staršího bydlení. Podle Paroubka by to měly být byty do pěti let od kolaudace. "Počítáme také s tím, že by to mělo být na nákup družstevních podílů nebo na odkup pohledávek. I tímto způsobem mohou mladí lidé získat za rozumné peníze byt," uvedl ministr. Návrh na poskytování novomanželských půjček by podle něj měl být hotový příští týden.

Ekonomové již dříve uvedli, že by se stát měl soustředit na silnější podporování současných příspěvků do bydlení, než na vymýšlení nových. Například chystaná novomanželská půjčka podle hlavní ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové trhu bydlení výrazně nepomůže. "Půjčka ve výši 300.000 je příliš malá na to, aby pomohla rodině ke koupi bytu," uvedla Šichtařová. Dodala, že stát by mohl místo nové půjčky zvýšit například právě dotaci k úrokům z hypotečního úvěru.