Pavel Rychetský soudí, že Sokol má šanci být zvolen prezidentem

Vicepremiér Pavel Rychetský soudí, že exministr školství Jan Sokol by mohl mít šanci na zvolení prezidentem. V nedělním diskusním pořadu české soukromé televize Prima vyzdvihl jeho vyjednávací schopnosti v době, kdy působil ve federálním parlamentu. Rychetský též nepřímo kritizoval sociálně demokratické vyjednavače, že o prezidentských kandidátech nejdříve jednají s jinými stranami, a až pak o nich hovoří ve vlastní straně. Mezi vyjednavači je i šéf sociálních demokratů Vladimír Špidla. "Byl bych velmi rád, kdyby se naši zákonodárci shodli na podpoře Janu Sokolovi, protože ho považuji za opravdu velmi kvalitního člověka, který by byl důstojným nástupcem pana prezidenta Václava Havla," řekl Rychetský. Uvedl, že v době, kdy Sokol působil počátkem 90. let v československém federálním parlamentu, měl díky svých schopnostem urovnávat spory přezdívku Anděl míru.

Rychetský soudí, že po dvou lednových neúspěšných kláních by ze třetí parlamentní volby 28. února mohl prezident vzejít. "Zatímco u prvních dvou pokusů jsem si byl téměř stoprocentně jist, že se nepodaří prezidenta zvolit, doufám, že v tomto třetím případě se přece jenom trochu naděje pootevírá, ale vůbec bych to neříkal s jistotou," řekl Rychetský. Současně ale varoval, že nepostaví-li a nepodpoří-li vládní koalice jednoho kandidáta, "nemá vůbec cenu parlamentem hlavu státu volit".

Kandidaturu Janu Sokolovi nabídl Vladimír Špidla. Sokol ji neodmítl. Nyní čeká na reakce ostatních stran. Z prvních ohlasů vyplynulo, že by ho mohli podpoří lidovci, unionisté a část ČSSD. Neodmítli ho ani někteří komunisté. Vlažný postoj k němu zaujali především stoupenci bývalého předsedy ČSSD a neúspěšného prezidentského kandidáta Miloše Zemana. Sokola zřejmě nepodpoří ODS, která znovu postavila vlastního kandidáta Václava Klause.