Petr Nečas byl zvolen předsedou ODS, získal výraznou většinu hlasů

Petr Nečas byl podle očekávání zvolen novým předsedou ODS. V tajné volbě 21. kongresu získal 538 hlasů ze 617. Disponuje tak 87 procentní podporou strany. Po Václavu Klausovi a Mirku Topolánkovi se stal Nečas třetím předsedou ODS. Občanským demokratům chce vrátit důvěryhodnost tak, aby strana zůstala dominantním hráčem české pravice. Zdůraznil, že ODS zůstalo tvrdé voličské jádro, i když ztratila ve sněmovních volbách před třemi týdny 800.000 hlasů. Přišli jsme o méně ukotvené voliče, které jsme ztratili nedůvěryhodností, uvedl Nečas. ODS musí také omezit vliv šedých eminencí, dávat přednost autentickým nositelům politických postojů. Kritizoval tak nepřímo některé dosavadní členy širšího vedení strany.

Nečas je v nejužším vedení strany přes 11 let. Má image politika, který není spojen s žádným korupčním skandálem, což je pro ODS v současné době důležité. Zdůraznil, že není "panem čistým", jak o něm hovoří tisk. Podle svých slov je také hříšník a nálepku čitého považuje za arogantní. "Ale jedno mohu říct naprosto sebevědomě: Nekradu a jsem neúplatný. Stejná kritéria budu uplatňovat na své okolí," uvedl.

Petr Nečas se narodil 19. listopadu 1964 v Uherském Hradišti. V roce 1988 dokončil studium fyziky na Univerzitě J. E. Purkyně v Brně. Během studií se oženil (s manželkou Radkou mají syny Ondřeje a Tomáše a dcery Terezu a Marii). Poslancem byl poprvé zvolen v roce 1992. Působil také jako první náměstek ministra obrany a ministr práce a sociálních věcí. Nyní jedná o sestavení nové vlády.

Prezident Václav Klaus k Nečasovu zvolení řekl, že jde o očekávaný a jediný možný krok. "Já bych mu velmi přál, aby se mu dařilo jak v této funkci, tak v pravděpodobné roli předsedy vlády," řekl prezident novinářům v obci Ležáky na Chrudimsku, kde se zčastnil pietního shromáždění k výročí vypálení osady nacisty. ODS podle Klause nemá v dané chvíli jinou cestu. Spekulace o svém možném návratu do funkce čestného předsedy označil za zbytečnou otázku. Bývalý předseda ODS Mirek Topolánek na sjezd nepřišel, delegátům poslal dopis, ve kterém vypočítal chyby, které vedly k jeho rezignaci i výsledku strany ve sněmovních volbách. Stejně jako Nečas varoval před vzestupem TOP 09 na úkor občanských demokratů. Nečas i Topolánek se stejně jako řada členů kongresu vyhranili vůči takzvaným kmotrům v řadách strany, tedy podnikatelům ovlivňujícím politiku z pozadí.