ODS tlačí na svého poslance Pekárka, aby se vzdal mandátu

Roman Pekárek, foto: ČTK

Občanští demokraté se snaží přimět svého nového poslance Romana Pekárka, aby se vzdal mandátu. Bývalý kolínský místostarosta totiž byl ještě před svým nástupem do sněmovny nepravomocně odsouzen na šest let do vězení za korupci. Ve sněmovně před klíčovým hlasováním o vládním daňovém balíčku nahradil jednoho z rebelů ODS, kteří se svého mandátu zřekli. Pekárek balíček podpořil, občanským demokratům svým setrváním ve sněmovně ale dělá problémy.

Miroslav Kalousek  (vlevo) a Petr Nečas,  foto: ČTK
V pátek po poledni se sešel poslanecký klub ODS, aby řešil citlivou otázku: jak přimět Romana Pekárka k odchodu ze sněmovny i z ODS. Pekárek sice občanským demokratům ve středu pomohl při hlasování o stabilizačním balíčku; i jeho tak hlas přispěl k tomu, že vláda Petra Nečase získala v dolní komoře důvěru. Současně vrhá na celou stranu a vládní koalici stín, že se udržela díky odsouzenému korupčníkovi. Premiér považuje tuto situaci za velmi závažnou.

"Občanskou demokratickou stranu i vládu a celou koalici tato situace velmi poškozuje, to je mimo vší pochybnost. Já ji považuji za dlouhodobě neudržitelnou a budeme podnikat všechny kroky, aby se tato situace vyřešila."

I předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg doufá, že Roman Pekárek nakonec ze Sněmovny sám odejde:

"Samozřejmě z toho nejsme šťastní. Doufám, že po hlasování pan poslanec vyvodí konsekvence. Automaticky nastoupil, to je dle zákona, ale doufám, že sám rozpozná, že svou stranu tím dostává do obtížné situace."

Roman Pekárek,  foto: ČTK
Roman Pekárek ale prohlásil, že ve svém nepravomocném odsouzení problém nevidí. Rozhodnutí soudu zpochybnil a chce se proti němu bránit. Prohlásil, že sněmovnu nehodlá opustit.

"Já jsem odsouzen, to je pravda. Jsem ale odsouzen nepravomocně. To znamená, že to pro mne není důvod dělat rozhodnutí toho typu."

Poslanecká imunita, kterou získal svým kooptováním do sněmovny, nehraje prý v jeho rozhodování význam:

"Já jsem o tom nijak nepřemýšlel. Je fakt, že nějaká imunita samozřejmě vzniká. Jaký má vztah ke mně, přesně nevím. To ale není nic, čím bych se zabýval, na co bych spoléhal, nebo co by dokonce bylo důvodem, proč nesložit slib."

Ke složení poslaneckého mandátu ho ovšem ve čtvrtek večer vyzvala jeho domovská kolínská organizace ODS. Jednání se zúčastnil i 1.místopředseda strany Martin Kuba a ministr zemědělství Petr Bendl. Pekárek do Kolína nedorazil. Bendl přiznává, že neexistuje prostředek, jak Pekárka k odchodu ze sněmovny donutit:

"My nemáme pravomoc zbavit ho poslaneckého mandátu, ale chceme se distancovat od této situace a od pana Pekárka, od toho, co s ním přišlo do Poslanecké sněmovny."

Kolínská organizace podle Petra Bendla znovu vyzvala Romana Pekárka, aby svůj mandát složil:

"V případě, že tak neučiní, požádáme výkonnou radu o zbavení jeho členství v Občanské demokratické straně a zároveň poslanecký klub o vyloučení z klubu."

Zbyněk Stanjura,  foto: ČTK
Politoložka Vladimíra Dvořáková z Vysoké školy ekonomické v Praze si ovšem myslí, že občanští demokraté měli zareagovat dříve.

"V normální civilizované společnosti obžaloba znamená, že ti lidé dobrovolně odcházejí, protože nechtějí poškozovat politickou stranu. Tady v nejzávažnějších věcech celá vládní garnitura neměla nejmenší problém s tímto člověkem hlasovat. A řeči o tom, že je nyní poškozuje, přicházejí myslím trošku pozdě. To se mělo říct někdy hned na začátku."

O vydání poslance za ODS Romana Pekárka ke stíhání požádal v pátek pražský vrchní soud. V návaznosti na to Pekárek požádal o pozastavení členství v ODS. Uvedl to šéf klubu Zbyněk Stanjura. O vydání Pekárka k trestnímu stíhání by mohl sněmovní mandátový výbor hlasovat na své schůzi 28. listopadu. Potvrdil to šéf výboru Bohuslav Sobotka z ČSSD. Celá sněmovna by pak o vydání mohla hlasovat na své prosincové schůzi.