Petra Kvitová

Zdroj: Česká centra / FDULS

Tenistka, dvojnásobná vítězka Wimbledonu z let 2011 a 2014.

Zdroj: Česká centra / FDULS

Do profesionálního tenisu vstoupila v roce 2006. Na okruhu WTA vyhrála sedmadvacet turnajů ve dvouhře žen. V rámci okruhu ITF zvítězila na sedmi singlových událostech. V roce 2011 ovládla Turnaj mistryň a Ženská tenisová asociace ji na konci sezóny vyhlásila hráčkou roku. Společně s dalšími českými tenistkami vyhrála šestkrát Fed Cup.

Na žebříčku WTA byla nejvýše klasifikována dne 31. října 2011 na 2. místě ve dvouhře. Jeden ze zlomů v její kariéře nastal na konci roku 2016, kdy se ve svém prostějovském bytě stala obětí loupežného přepadení. Útočník jí nožem způsobil řezné rány na levé ruce a Kvitová musela na operaci. Návrat na kurty se úspěšně vydařil a v roce 2019 si mimo jiné zahrála finále Australian Open.

Ilustrovaný projekt „České hrdinky“ byl inspirován 100. výročím uzákonění rovného volebního práva pro československé ženy v roce 1920 a 200. výročím narození spisovatelky Boženy Němcové. Jde o společný projekt Českých center, studentů Fakulty designu a umění Ladislava Sutnara ZČU v Plzni, vedených Renátou Fučíkovou a Radio Prague International.